Trudnica na plazi


Tropske temperature svima teško padaju, a trudnice kojima je i inače vruće, bez obzira ne vreme, nervoznije su, sporije se kreću, otiču im stopala i znoje se - za dvoje. Razlog za to je što je temperatura žene koja je u blagoslovenom stanju nešto viša nego kod drugih ljudi, pre svega zbog delovanja hormona progesterona, a uticaja ima i povećana težina.

I pored toga što im drugo stanje zaista čini život znatno drugačijim, ginekolog Slobodanka Petković iz ordinacije "Pasterova“ kaže da trudnoća nije bolest i da za buduće mame važe slična pravila kao i za sve ostale.

"One moraju biti nešto pažljivije od ostalih zdravih i aktivnih osoba i da se ponašaju, recimo, kao stariji ljudi na visokim temperaturama. Mogu da rade sve što im prija, pa čak i da se sunčaju i kupaju, osim ako voda nije prljava" kaže doktorka za "Glas javnosti".

U trudnoći treba izbegavati odlazak u solarijum i upotrebu sredstava za samopotamnjivanje, jer još nema dovoljno saznanja kako oni utiču na majku i nerođeno dete.

Zbog izlaganja suncu i delovanja hormona, često se na koži trudnice pojavljuju pigmentacijske promene, najčešće na čelu i nosu. Mrlje se najčešće izgube posle porođaja, a dešava se i da se ne povuku.

Plivanje se često preporučuje trudnicama kao odlična letnja rekreacija, jer pored preko potrebnog rashlađivanja, rasterećuje kukove i zglobove.

Stavove nekih lekara da vrućina može ostaviti veoma loše posledice na razvoj bebe dok je još u stomaku i da može uticati na neurološki razvoj ploda, doktorka Petković jasno odbacuje.

"Beba je veoma dobro zaštićena u stomaku i na nju ne može uticati vrućina kojoj je majka izložena, osim ako se ona ne onesvesti i padne, što bi moglo da ostavi posledice na bebu. Sve drugo je netačno", tvrdi doktorka.

Prekomerno izlaganje suncu kod trudnica, kao uostalom i kod svih ostalih, može da dovede do sunčanice i toplotnog udara. Često se javljaju i toplotni grčevi. Zato je veoma važno unositi mnogo tečnosti i minerala, kako bi se smanjila mogućnost od dehidracije i podizanja telesne temperature, ali je neophodno i da kožu mažu kremama sa što višim zaštitnim faktorom.

Buduće mame mogu sebi da olakšaju letnje dane tako što će koristiti komotnu garderobu od prirodnih materijala "koji dišu“, a iz ormara izbaciti elastične majice i pantalone, jer one po pravilu imaju likru i druge veštačke tkanine. Naravno, preporučuje se odeća svetlih i pastelnih tonova.

Jedan od problema koji redovno "ide“ uz trudnoću, posebno u vreme žega, jeste i oticanje nogu i ruku. To može da se ublaži polusatnim ležanjem sa blago podignutim nogama. Ukoliko je moguće, i tokom noći bi bilo dobro pod nogama držati urolani peškir. U vreme vrućina buduće mame bi trebalo da nose pola ili ceo broj veću obuću, a prstenje, ukoliko im otiču i ruke, trebalo bi da skinu do porođaja.

(MONDO)

No comments: