Majka - zongliranje flasicom i laptopom




Ustaje rano, sprema dete, pa sebe. Trči u obdanište. Zatim, trk na posao, gde valja pokazati i pamet i entuzijazam i inventivnost i spremnost za timski rad... Na kraju radnog dana izlazi, ostaljajući za sobom sve trzavice i neprijatne situacije. Opet brzo do obdaništa. Sa detetom kući, gde kuvanje ručka i pranje sudova treba da uklopi sa igrom sa detetom, kafom sa prijateljicama, odlaskom sa mužem u bioskop... Nekako uvek manjka vremena za knjigu, feniranje, odlazak kod kozmetičara.

Prosečnog roditelja, mamu posebno, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj" i mama trogodišnjeg Jovana, predstavlja kao veštog žonglera u cirkusu, koji žonglira po ceo dan potrebama i obavezama - dete, vrtić, škola, posao, briga oko kuće, hrane, kupovine... Tako je u porodicama sa oba roditelja, a kako li je tek samohranim roditeljima, nezaposlenima, majkama koje su dobile otkaz u trudnoći, pita se ona.

"Majčinstvo predstavlja veliki izazov, i za zaposlene i za nezaposlene mame. Strašno je uvredljivo kada se kaže da nezaposlena majka 'ne radi ništa, odnosno 'sedi u kući'. U nekim drugim evropskim državama majka troje i više dece nije formalno zaposlena, ali dobija i platu i radni staž, jer je pred njom veliki posao", kaže Dragana.

Nedavno je organizacija Save the children objavila istraživanje rađeno u 146 zemalja, u kome ispituje gde je to najlakše, a gde najteže biti majka. Samo Srbije, Crne Gore i BiH nema na listi, jer istraživači nisu uspeli da dobiju potrebne podatke iz ovih zemalja. Prvak sveta, po uslovima za materinstvo, je Švedska, a na dnu liste je Niger. Od bivših SFRJ republika najbolje je plasirana Slovenija, koja uopšte ne zaostaje za Velikom Britanijom ili Švajcarskom. Hrvatska je na 35. mestu.

A da li je mamama u Srbiji danas lakše ili teže nego u nekim drugim vremenima? Starije mame, sada već bake, reći će kako su se u njihovo vreme pelene iskuvavale, deci pravilo slatko od šljiva, nije bilo veštačkog mleka za bebe, kašica koje su spremne za minut... Ali, nije se ni radilo do 17 sati i duže, nije se ostajalo bez posla tako lako...

"Majka zakonski mora da se vrati na posao kada dete ima 11 meseci, a jaslice ga primaju tek kada napuni godinu", kaže predsednica "Roditelja".

Roditelji moraju da kalkulišu sami, odmere sate provedene zarađujući za dete i vreme koje provode sa njim. Majci je, svakako teže, na njenim leđima je vaspitanje deteta, a neretko i celo domaćinstvo. Ona mora da gradi svoj odnos sa detetom, njegov odnos prema ostatku sveta, društvu, okruženju... Mora da bude prisutna dok raste. Nemoguće je da žena ima savršenu karijeru i bude idealna majka. Jedno uvek strada. Jer, ako hoće zdravo i srećno dete, mama mora naporno da radi na tome.

"Važnije je kako provodite vreme sa decom nego koliko ga provodite. Ima domaćica koje su stalno zauzete, kao i da nisu tu, sa detetom. A dva ili tri sata u pravoj aktivnosti sa detetom bolja su, nego da ste celog dana kod kuće, a da ga ne primećujete. Zato mamama vikendi ne treba da prolaze u kuvanju i spremanju, nego sa porodicom, kod kuće ili napolju", kaže psiholog Lukrecija Vranješević.

Najbolja mama je ona koja je zadovoljna sobom i svojim životom. To je žena koja vodi računa o sebi, ispuni neke svoje potrebe, koja je nasmejana i zadovoljna, nije mrzovoljna, besna i napeta. Ona deci može najviše da pruži.

Kada uđu u kuću, roditelji treba da svu nervozu ostave ispred vrata. Ili, ako su jako ljuti, da to ispričaju detetu, koliko god da je malo, jer će ono onda znati da nije krivo za maminu ili tatinu nervozu, koju intuitivno uvek oseća.

Mama je ta koja drži nož za oštricu, kaže poslovica. Ali, ne sme da se poseče.

(MONDO)

No comments: