Godišnji odmor bez bolesti

(Blic)
Osim upale grle, uha i mokraćnih kanala, tokom leta i godišnjeg odmora celu porodicu vrebaju i brojne zaraze iz hrane i vode. Ukoliko ne želite da vaše dete provede letovanje bolesno, dovoljno je malo opreza.


Pranje ruku
Prva linija odbrane jeste redovno pranje ruku, koje je leti važnije nego ikad kako za decu, tako i za odrasle. Roditelj može da zagrli dete ili da ga uzme za ruku i tako mu prenese bakterije. Dok odrasli mogu i da se ne zaraze, deca stavljaju ruke i bakterije na njima u usta. Treba biti sumnjičav i prema hrani koja nije dobro skuvana ili ispečena. Zapakovani sladoled je sigurniji od onog iz poslastičarnice, a sveže povrće i voće treba dobro oprati jer se većina klica nalazi na površini.

Nejčešći problemi leti
Od svih zdravstvenih tegoba, leti su najčešća trovanja hranom. Zato treba izbegavati hranu koja je duže stajala na otvorenom, a posebno treba paziti na redovno pranje ruku. Ako se javi blaga temperatura, pre nego što dete odvedete kod lekara, najbolje je da sačekate jedan dan. Pre svega zato što sunčanica ima slične simptome. Ali, ako se javi proliv ili povraćanje, odlazak kod lekara je neophodan.
Štapići za uši mogu da se koriste samo nakon tople vode - kako ne biste ostatke iz mora samo saterali dublje, uši prvo treba da isperete čistom, po mogućnosti toplom vodom.
Glasna muzika je opasnija leti. Voda u uhu, posebno onom koje je već nadraženo glasnom muzikom, lako može da izazove upalu uha.
Hladna pića vode teškoj upali grla. Isto važi i za klima-uređaj. Ako je namešten na više od šest stepeni Celzijusa razlike od okoline, može da šokira ždrelo i dovede do njegove upale.
Bebu nije dobro previše grliti. Bebin organizam još ne zna da reaguje na promenu temperature, pa majka koja drži bebu u naručju samo povećava rizik.

No comments: