Ne podmićujte decu



Podmićivanje dece donosi samo trenutne rezultate, a na duže staze može dovesti do suprotnog učinka.
Dete vremenom postaje imuno na poklone, pa svaki sledeći put traži sve više. Prvi put možda jedna čokolada i odradi posao, drugi put možda dve... Na kraju, završićete kupujući nove mobilne telefone i raznu tehniku, piše "Blic".

Vrlo je primamljivo jednostavno potkupiti dete nekom igračkom ili slatkišem da bi se ono smirilo i prestalo sa nedoličnim ponašanjem. Ipak, koliko god vam bilo teško da ne udovoljavate prohtevima vašeg mališana, uzmite u obzir njegovu budućnost. Vaš cilj je da ga vaspitate tako da postane uspešna osoba i da mu tokom odgajanja dajete sve što mu je potrebno kako bi imalo srećan i zadovoljan život.

Mnogo delotvorniji i zdraviji način jeste da detetu objasnite da će snositi određene posledice ukoliko njegovo nedolično ponašanje ne prestane. Na kraju, ukoliko je potrebno, sprovedite to u delo, neka dete vidi da vi imate kontrolu nad njime. Recimo: "Ako ne prestaneš da bacaš stvari, ne ideš sa tatom u zoološki vrt!"

Kad dete oseti neku od takvih kazni, sledeći put će dva puta razmisliti pre nego uradi nešto slično. Svakako, kazne ne treba da budu oštre, ni u kom slučaju ne idite tako daleko da detetu psihički ili fizički naudite.

Doslednost u kaznama je najvažniji korak u odgajanju. Dete mora da shvati da će roditelj svaki put biti od reči i da svako ponašanje nosi određene posledice. S druge strane, jako je važno da dete pohvalite kada se lepo ponaša.

Deset saveta za roditelje koji traže alternativu mitu:

1. Na nastali incident reagujte dajući detetu do znanja da je to što je učinilo neprihvatljivo i loše. Malu decu treba naučiti da razlikuju dobro od lošeg.

2. Koristite reči koje će dete razumeti. Ne pretpostavljajte da ono zna da ste nezadovoljni. Primer: "Nije u redu što si razbacao odeću po podu. Mama se jako namučila da to složi da bude lepo. Imaš tri minuta da kreneš sa pospremanjem."

3. Budite dosledni, reagujte i učinite ono što ste rekli da ćete učiniti. Ne razbacujte se praznim pretnjama.

4. Zahtevajte od deteta da se izvini kada pogreši.

5. Nagradite dete sa zagrljajem i poljubcem kada počne da se ponaša bolje.

6. Ne osećajte se krivim ukoliko dete izgrdite. Vaša uloga je da ga naučite prihvatljivom ponašanju. Ukoliko pritom ostanete mirni i pravilno odaberete kaznu, onda ste uspešan roditelj.

7. Imajte svoje dete uvek na videlu. Pratite šta radi i svako dobro delo nagradite ili pohvalite. Ponajviše kada to dete ne očekuje.

8. Vodite računa o svim dobrim stvarima koje je dete napravilo preko dana, pa ga uveče pre spavanja nagradite pričom za laku noć ili nekim zabavnim programom. Ali, pre svega, neka zna koliko se ponosite njime i koliko ga volite.

9. Pohvalite svoju decu pred drugima. Recite: "Ja imam najbolju decu! Obožavam ih." Deca čuju i osete kad pričate o njima. Potrudite se da većinu onoga što čuju o sebi bude ispunjeno toplinom i
ljubavlju, poštovanjem i obožavanjem.

10. Deca traže da postavite granice. Ukoliko jasno ne odredite granice do kojih smeju ići, osećaju se van kontrole i to ih plaši. Deca žele da im budete roditelj. Najbolji poklon koji možete dati deci jeste da ih naučite pristojnom i doličnom ponašanju.

(MONDO)

No comments: