Dosadno im je na letovanju

(Blic)

Imate vaših 15 dana dragocenog odmora, poveli ste decu na najlepše mesto na svetu, ali njima je dosadno. Sa ovom poražavajućom rečenicom uglavnom će se sresti roditelji čija su deca starija od šest, a mlađa od deset godina.

Kako da izađete na kraj sa ovim i još nekim problemima? Evo nekoliko saveta:

Previše je nemiran
Ne možete više da ga „pratite“, stalno morate da ga dozivate i tražite po plaži
Zbog čega se to dešava: Ako je vaše dete i inače hiperaktivno, sigurno se neće promeniti na odmoru. Prisetite se, da li možda vi, u toku godine, govorite o odmoru kao o „totalnom otkačenju“?
Kako rešiti problem: U ovom uzrastu dete mora imati prostor za svoju malu autonomiju. Ali, sa preciznim pravilima. Odmah mu objasnite šta je dozvoljeno, a šta ne. Na primer, da vam uvek mora biti u vidokrugu, a ako želi da ide negde, uvek mora da dođe i da vas pita da li sme. Ne zaboravite, i vi morate da se izboriste sa svojom napetošću. To što želite da non-stop sve imate pod kontrolom, da stalno proveravate da li ima šešir, majicu, da li je namazao kremu na nos, to je vaš problem, ne i njegov.

Dosađuje se
Dok se svi ostali zabavljaju, njemu je dosadno.
Zbog čega se to dešava: Ako je vaše dete stidljivo, u novoj sredini biće zbunjeno i povući će se u sebe.
Kako rešiti problem: Nemojte ga prisiljavati, pružite mu podršku, nemojte praviti veliki problem oko toga. Ali, nemojte mu vi zamenjivati društvo. Recite mu da ćete se igrati s njim sat vremena a da onda on sam pronađe sebi zabavu.

Kad se dete mnogo ulenji
Nešto mu se ne pliva, ne igra mu se odbojka...
Zašto se to dešava: Mnoga deca pohađaju razne kurseve i sportske aktivnosti tokom čitave godine. Na letovanju, jednostavno imaju potrebu da se odmore od svega. Ponekad se, iza odbijanja neke sportske aktivnosti, možda krije strah od takmičenja, a ne lenjost.
Kako rešiti problem: Ako dete samo izrazi želju da se bavi nečim - OK, ali ne treba vi da ga ubeđujete po svaku cenu da, recimo, upiše engleski. Kad je reč o zadacima, odaberite s njim pravi momenat za njih. Pitajte kada više voli da ih uradi? Da li da odvoji jedno popodne u toku nedelje, ili svaki dan po pola sata. U tom trenutku postižete obavezujući dogovor.

No comments: