Sport pozitivno utiče na razvoj ličnosti



Posmatrajte decu dok se bave sportskim aktivnostima jer ćete tu najbolje prepoznati kako će reagovati na različite izazove u životu.

Pri sportskim igrama deca se opuste i ponašaju spontano. Roditelji to treba da iskoriste tako što će proceniti oblike ponašanja, pa će ih, zavisno od situacije i konteksta, korigovati ili podsticati, piše "Blic".

Kada su deca mlađa od dve godine, najradije se igraju s roditeljima ili s drugim bliskim odraslim osobama, jer su suviše sramežljiva da sama započnu igru s drugom decom. U tom uzrastu počinju sebe da upoređuju s roditeljima i da ih imitiraju.

Naravno, roditelji ne bi trebalo takvu sklonost da zloupotrebljavaju za nametanje svojih ličnih ciljeva, nego treba da puste dete da samo istražuje i pronalazi razna umeća. Prema odabiru sporta, možete proceniti odgovara li detetu više individualna ili timska igra.

Ukoliko se i vi bavite nekim sportom, skoro je sigurno da će i mališani zavoleti sport. Međutim, ako roditelji nisu skloni fizičkim aktivnostima, postoji opasnost da dete jednostavno propusti to iskustvo, odnosno da ne iskoristi u potpunosti ovu vrednu fazu telesnog razvoja. Deca koja tek kasnije shvate da je sport zanimljiv način zadovoljavanja vlastitih potreba za kretanjem biće motorički slabije pripremljena, pa će uz dodatni napor morati da nadoknade propušteno.

Tokom sportskih aktivnosti deca se pripremaju za život, grade mehanizme koje će koristiti kasnije u životu. Kroz ekipne sportove učestvuju u zajedničkom ostvarivanju ciljeva, a kroz individualne grade odnos sa sobom.


Doživljavanje sukoba i traženje načina kako se iz njih izvući (ili ih ne rešavati) takođe su vrlo prisutne komponente u sportskim igrama. Dobro načuljite uši ako vam se dete žali na nepravdu ili loše govori o svojim vršnjacima.

Poslednje, ali ne i manje bitno - prihvatanje poraza i uživanje u uspehu skoro je najbitniji preduslov za razvoj samosvesne i stabilne ličnosti. Posmatrajte decu dok se razvijaju i mudro ih usmeravajte.

(MONDO)

No comments: