Hrana i zblizavanje porodice

Činjenica: članovi porodice sve se više udaljavaju.
Rešenje:
hrana i stvari koje radimo oko obroka.

Pogledate li oko sebe, videćete muževe i žene, partnere i porodice kako se sve više udaljavaju. Čućete silne razloge, a upravo hrana može biti i krivac i rešenje.

Čest je slučaj da se članovi porodice, iako žive zajedno u istoj kući ili stanu, gotovo uopšte ne vide tokom dana i vrlo malo komuniciraju međusobno, a hrana tj. zajednički obrok može biti rešenje problema.

Supružnici ili partneri često odu na posao bez pravog doručka. Na brzinu popiju kafu i odjure pa eventualno nešto uzmu za pojesti u pekari na putu do posla. Dakle, ne sednu zajedno i pojedu doručak.

Deca isto tako vole izbegavati doručak kod kuće i radije uzimaju nešto u školi.

Problem je posebno izražen kod osoba koje su stalno u pokretu, bilo zbog posla i sastanaka, bilo zbog privatnih i društvenih obaveza. Zbog toga se naviknu na hranjenje "s nogu" i sve mora biti na brzinu.

Kod manje aktivnih porodica, večera se često svodi na to da svi napune svoje tanjire i u tišini žvaću fokusirani na televizor ili neku drugu zanimaciju. Komunikacija se svodi na "dodaj mi so" ili "daj mi daljinski". Nekada čak ni to, svi se rasprše i svako jede na različitim mestima - na kauču u dnevnoj sobi ili u svojoj sobi, jer je na programu omiljena serija.

Pitate se kako hrana može poboljšati odnose u porodici?Kuhinja
Ne radi se samo o hrani, već o svesnom činu zajedničkog obroka sa članovima porodice, gde svi zajedno sede, jedu i međusobno komuniciraju.

Kroz istoriju, uvijek je postojala tradicija da se plemena, zajednice i porodice zajedno skupe za proslave, a gozba je uvek bila sastavni deo toga.

Šta inače radimo za Uskrs, Božić ili rođendane? Jedemo, pijemo, razgovaramo, smejemo se zajedno, igramo. Bez obzira na prigodu, radi se o okupljanju i međusobnoj interakciji i komunikaciji. Upravo hrana je zajednička nit svim tim događajima. Hrana nam daje razlog da zajedno sednemo i međusobno podelimo naše osećaje, poštovanje i ljubav.

Prihvatite izazov i pokušajte hranom rešiti porodične probleme. Napravite dogovor sa članovima porodice da svaki dan jedete zajedno što je više moguće. Pri tome je važno da u tome učestvujete i telom i duhom, pa zato isključite sve potencijalne ometajuće faktore: televizor, radio, mobilni...

Doručak
- ustanite dovoljno rano da biste mogli zajedno da doručkujete. Planirajte i zajedno učestvujte u pripremi doručka. Sedite zajedno, jedite, razgovarajte i slušajte jedan drugog. Podelite probleme i brige.
Osim toga, kvalitetan doručak je najvažniji dnevni obrok koji vam osigurava potrebne hranjive sastojke za ostatak dana. Naviknete li se na redovno doručkovanje, s vremenom ćete postati aktivniji i produktivniji, a i vaše ukupno zdravstveno stanje se može poboljšati.

Ručak
- kod ručka je već mnogo teže uskladiti obaveze i zajednički ručati. Ukoliko ste to ipak u mogućnosti, neka vam svakako postane navika da zajednički ručate.

Večera
- planiranju večere posvetite posebnu pažnju. Kod aktivnih porodica, večera je po pravilu jedini obrok u kojem mogu učestvovati svi članovi. Ne bi smeo biti slučaj da kompletna priprema i spremanje nakon večere padne na jednu osobu. Zajednički učestvujte, ne samo u konzumiranju večere, već i u njenoj pripremi. Ne zaboravite isključiti sve elemente koji vam mogu smetati. U tom trenutku bi vam ipak vaša familija trebala biti najvažnija.

Vaš uspeh zavisi od vaše predanosti da se dugoročno držite dogovorenog. Pitajte ostale članove za njihova mišljenja i predloge i zajednički donesite dogovor.

S vremenom ćete zasigurno ojačati porodične veze i porodica će time puno bolje funkcionisati.

No comments: