Kako da okupam bebu?


Kako da okupam bebu?
1. Operite ruke i kadicu pre kupanja bebe.
2. Sipajte malo tople vode u kadicu i proverite toplinu vode podlakticom. Dubina vode treba da je oko 5 cm. Toplotu vode možete proveriti i toplomerom za vodu. Temperatura treba da bude 37 stepeni.
3. Sipajte malo topliju vodu u bokal. Taman će se ohladiti na poželjnu temperaturu dok Vi okupate bebu.
4. Pripremite sve što vam je potrebno za kupanje. Neka vam na jednom mestu, pri ruci, stoje češalj, sapun, krema, štapići za uši, D vitamin i tupferi od vate. Još samo dodate bebin čist veš i sve je spremno.
5. Raspovijte i svucite bebu. Uzmite tupfer od vate i čistom vodom operite bebine oči. Svaki tupfer posebno za svako oko, od spolja prema nosu.
6. Golu bebu umotajte u pelenu i polako je spuštajte u vodu. Pričajte svojoj bebi i smešite joj se. Leva ruka je ispod bebinih ramena, glavu joj podupirete podlakticom, desna ruka je podvučena ispod bebine guze i na desnu podlakticu su oslonjene bebine nogice.
7. Najpre oslobodite desnu ruku tako što ćete guzu i nogice spustiti u vodu. Prstima leve ruke držite dete ispod pazuha. Bebina glava je naslonjena na levu ruku i nikad se ne spušta potpuno u vodu. Čvrsto držite bebu u kosom položaju tako da joj voda dopire do grudi.
8. Desnu ruku nasapunajte sapunom i perite najpre lice, zatim glavu, pa vrat, jednu pa drugu ruku, grudni koš, stomak, genitalije zatim noge. Isperite ruku u kadici, ili peškirić za kupanje ako ga koristite, i ponovo nasapunajte. Predeo polnih organa treba dva puta nasapunati i oprati.
9. Okrenite bebu na stomak, tako da prednji deo grudnog koša i glavu držite preko leve ruke, dok je beba kolenima oslonjena u kadici. Operite bebin vrat sa zadnje strane i leđa, zatim još jednom guzu i genitalije sa zadnje strane.
10. Podignite bebu iznad kade i isperite je čistom vodom iz bokala. Temperaturu vode u bokalu ste proverili rukom. Beba se ispira od glave prema leđima, guzi i nogama, zatim se okreće i ispira se i sa prednje strane.
11. Izvadite je iz kadice i umotajte u mek veliki peškir. Umesto da bebu trljate, posušite je nežnim tapkanjem po koži. (Ja sam jedino glavicu susila jacim trljanjem glave frotirskim peskirom i nismo imali problema sa stvaranjem temenjace)
12. Obrišite bebine uši spolja, namažite guzu kremom, prepovijte je u čistu pelenu, obucite benkicu, odelce ili vreću, dajte joj D vitamin i zatim je podojite. Posle kupanja bebe uvek duže spavaju pa je zgodno bebu kupati uveče u vreme kada Vi i Vaš suprug imate najviše vremena.

No comments: