Kontracepcija nakon trudnoće - spirala Mirena

Preporucujem!

(Blic)

Jedna do najvećih briga majki koje doje svoje dete a žele da primenjuju sredstva za kontracepciju je dejstvo hormona na njihovu bebu. Zbog toga će mnoge žene koje su se pre dojenja oslanjale na pilulu morati da razmotre druge opcije, kao što su intrauterini uložak ili sistem (IUD I IUS).

- Ove dve metode sprečavaju trudnoću po različitom principu: IUD oslobađa bakar, a IUS, pounatija kao Mirena ima neke dodatne koristi koje su atraktivne za mnoge žene - objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

Jedno od najpouzdanijih sredstava je Mirena mali, plastični, uložak u obliku slova T koji doktor može lako da postavi posle porođaja (obično tokom kontrolnog pregleda posle šest nedelja, zbog čega je potrebno planiranje unapred) i koji leži u materici i polako oslobađa progesteron u unutrašnji zid materice. Pošto deluje direktno tamo gde je potrebno, količina hormona u vašem krvotoku je minimalna, zbog čega je Mirena bezbedna za dojenje. Ona znači dobru vest i kada prestanete sa dojenjem jer lokalno otpuštanje progesterona kod Mirene na minimum svodi neželjena dejstva povezana sa drugim hormonskim metodama kontracepcije, kao što su nadutost i dobijanje na težini. Mirena pruža zaštitu od trudnoće u periodu do pet godina i podjednako je delotvorma, kao i sterilizacija.
Velika dodatna korist Mirene je što smanjuje količinu menstrualne krvi za 86% tokom prva tri meseca, što se povećava na 97% do kraja prve godine korišćenja, za razliku od bakarnog koji često obilnije, duže i bolnije menstruacije i povećava krvarenje za 20 do 50%. S obzirom na to da jedna od tri žene pati od veoma obilnih menstruacija u nekom periodu života, možda je najnezgodnije vreme za tako nešto onda kada preusmeravate sve svoje snage na brigu o bebi.
A najbolji deo? Trenutni povratak plodnosti po uklanjanu Mirene. Tako da kada poželite da proširite porodicu, sve što treba da uradite je da odete kod lekara i skinete spiralu. Već istog meseca moći ćete da ostanete u drugom stanju.

1 comment:

Tea said...

Vidim da sam zaboravila da napomenem da ja imam Mirenu od Maja meseca 2007. i da sam jako zadovoljna njom.