Kako savladati dečji strah da će biti ostavljeno


Kako savladati dečji strah da će biti ostavljeno

“Mama, ne ostavljaj me!”, većini roditelja poznata je ova molećiva rečenica koja iskazuje dečji strah da će biti zauvek ostavljeno i da više nikada neće doći po njega. To je strah koji se javlja zbog osećanja bespomoćnosti i zavisnosti od odraslih sa jedne strane i zbog nerazvijene orijentacije u vremenu sa druge.

Ovaj strah najjači je kod mlađe dece. Za njegovo prevladavanje mogu vam pomoći određene preporuke:
NE OSTAVLJAJTE DETE SAMO
Ne ostavljajte dete potpuno samo ni na minut, jer za njega samo jedan minut izgleda kao večnost s obzirom da zna samo za sadašnjost. Prošlost i budućnost još uvek su nepostojeće u dečjoj glavici.
NE ISKRADAJTE SE IZ KUĆE
Nikada se nemojte iskradati iz kuće zbog želje da dete ne primeti vaš odlazak. Na taj način dete će uvek strahovati da ćete pobeći od njega i neće imati poverenja u vas, čak i kada mu kažete da nećete nikuda ići jer ste ga prethodno izneverili.
RECITE GDE I ZAŠTO IDETE
Veoma je važno da svaki put detetu kažete gde idete, ko će na njega paziti, zašto ne može i ono da ide i kada ćete se vratiti. Na taj način dete oslobađate straha da će biti ostavljeno i da će vas zauvek izgubiti. Sem toga gradite poverenje kod deteta prema vama kao roditelju jer ćete ga naučiti da ono što kažete to i uradite.
ODVAJANJE POSTEPENO
Kada dete ostavljate, nastojte da vaše prvo odsustvo bude veoma kratko, na primer pet minuta, sledeće neka bude deset, pa petnaest, potom nešto duže. Na taj način dete stiče poverenje u vas da ćete se vratiti kao što ste i obećali. Ukoliko vaša prva odvojenost od njega bude veoma duga, to će za dete biti pravi šok.
KRATAK RASTANAK
Kada na duže vreme ostavljate dete, nemojte praviti dramu od rastanka. Koliko god da i vama samima bude teško, nastojte da to ne pokažete i da rastanak bude kratak, ali topao. Zagrlite ga i poljubite i to je sve. Što duže budete stajali sa detetom, otežaćete mu muke. Svako dete je na rastanku s roditeljima, bez obzira da li plače ili ne, uznemireno jer napušta sigurnost i ulazi u situaciju koja za njega nije poznata. Što duže traje rastanak, sve više raste uznemirenost. To su i roditeljima izuzetno teški trenuci, ali verujte da nakon vašeg odlaska dete se jako brzo umiri, zaigra i zaboravi da vas nema.
ODABERITE PRAVU OSOBU
Čak i kada se dosledno držite navedenih preporuka, može se desiti da dete i dalje ispoljava intenzivan strah pri vašem odlasku. Razlog takvog ponašanja može da bude u odnosu između deteta i osobe kojoj ste ga poverili. Čak i kad je u pitanju vaša rođena majka koja jako voli vašeg mališana i brine o njemu, ne mora da znači da upravo ona ne podstiče strah vašeg deteta. Mnogi odrasli, kada ne znaju kako da izađu na kraj sa neposlušnim mališanima, pribegavaju zastrašivanju poput: “ako budeš tako bezobrazan, mama se nikad neće vratiti”, “nastaviš li to da radiš, ostaviću te samu u kući i neće biti nikog ko će da te čuva”. Međutim, najveći je problem saznati za ovakve reakcije odraslih pošto seih najčešće trude da bi sakriju slabost sopstvenog autoriteta u odnosu na dete.

No comments: