Zašto je važno voditi djecu na izlete


Ako malo bolje razmislite, prisećajući se sretnih događaja iz svoga detinjstva, obično nam na pamet pre padne gde smo bili i šta smo radili, nego šta smo imali! Zato, ako imate barem koji slobodan dan (ovih dana), odvedite decu na izlet u prirodu. To će za njihov razvoj i sreću (a i vašu), verujte, značiti više od novih cipela, pa, ako hoćete, i računa plaćenih tačno na vreme

Malo duzi boravak na otvorenom, detetu će pružiti bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj. Svakom detetu potreban je svakodnevni boravak na svežem vazduhu i u prirodi – radilo se o jednomesečnoj bebi ili djetetu koje već hoda, trčkara i samo počinje otkrivati svet.
Šešir glavu čuva
Sveži zrak potreban je deci za normalan rast i razvoj, a boravak na njemu ubrzo će ih i uspavati. S malim detetom najbolje je šetati u kolicima, a želite li da vam ruke budu slobodne, stavite djete u nosilicu. Imate li vrt, dete iznesite van na rukama i pričajte mu što se sve nalazi oko njega – cveće, lišće, bubice, sitne životinjice...
Po sunčanijem i toplijem vremenu, stavite dete u sjenoviti deo dvorista na cebence i pustite ga da uživa u igri svetla koje se probija kroz krošnju drveća. Možete leći pokraj njega te mu pričati ili pjevati. Dete uvijek namažite zaštitnom kremom i stavite mu šeširić protiv sunca. Naučite li ga na šeširić dok je još malo, kasnije nećete imati problema sa skidanjem i bacanjem.
Puzanje i istraživanje
Idete li van u šetnju na duze vreme, ne zaboravite sa sobom poneti torbu u koju ste spremili najosnovnije stvari – rezervnim pelenama i odjećom, maramicama, bočicom tecnosti (toplim čajem ili vodom).
Ako vam je dete starije od šest meseci, obratite pažnju na nekoliko stvari. Jednom kada vaše dete može samostalno sedeti, hteti će mnogo više vremena provoditi vani. Umesto ležanja na travi, htet će puzati i istraživati nepoznati svet oko sebe. I sada svom detetu nastavite pričati što sve vidite oko sebe – od bučnog automobila do cveća u travi i ptičica na drveću.
Upoznavanje s novim stvarima predstavljat će mu puno veću zabavu nego kada je bilo manje. Osim toga, dete će uživati slušajući vaš glas i upijati sve ono što mu kažete. Detetovo čuđenje i zanimanje za prirodu postat će još veće budete li koristili maštoviti jezik ispunjen slikama. Na taj način pomoći ćete mu i da razvije govor.
Takođe, detetu možete u šetnju ponijeti i omiljene igračke koje će mu zaokupiti pažnju. No, što je dete starije, to će ga više zanimati nepoznati svet oko njega od već dobro poznatih igrački.
Obožavatelji peska i blata
Mnogim roditeljima koji imaju malu dcu već je poznato da se ona obožavaju igrati sa vodom, peskom, blatom... To je stoga jer deca doživljavaju fizički svijet pomoću cula, pa će zato mnogo puta "probati" stvari poput kamenja, blata, trave i sl. Neka vas to ne brine – na taj način ono se upoznaje s onim što ga okružuje.

(Izvor sretnodijete)

No comments: