O garderobi za bebe i decu

(Izvor glasjavnosti)
Elastična odelca koja se raskopčavaju iznutra, poput benkica i „zeka“, omogućiće vam da menjate pelene ne skidajući svu odeću sa bebe

Kažu da je najlepši događaj u životu svake žene rođenje deteta. Svaka mama, baka, teta ili seka ne može da odoli da od prvog dana kada novi član dođe kući ne utiče na izgrađivanje modnog stila svog mezimčeta. Koliko god je zanimljivo učestvovati u oblačenju novorođenčeta, ipak treba dobro obratiti pažnju kako to raditi jer su bebice, naročito prvih meseci, veoma krhke i lako ih je povrediti prilikom oblačenja.

Postoji odeća koja odgovara svakoj bebi, počev od najmlađih „mrvica“ od nedonoščeta do bucka koji ima bar pet kilograma. Prva odeća treba da bude jednostavna, bez komplikovanog vezivanja, mašnica i previše dugmića. Potražite majice sa širokim okovratnicima koje su rastegljive tako da mogu lako da se prebace preko bebine glave. Elastična odelca koja se raskopčavaju iznutra, poput benkica i „zeka“, omogućiće vam da menjate pelene ne skidajući svu odeću sa bebe. Jednodelni kombinezoni koji se kopčaju između nogu sprečavaju da bebi bude hladno oko pojasa. Za prvo vreme, biće vam potrebni tri odelca, par rukavica protiv grebanja, šal, sedam pari hulahopki, dva para čarapica ili papučica, četiri majice ili bodija, topla jaknica za hladne dane i šešir za sunce. (Moje misljenje je da je najbolje sami da kupite sta vam treba i da ne slusate ovo treba vam tri para ovoga ili onoga)

Ako imate malu princezu, sigurno ćete želeti da joj od početka oblačit haljinice, ali one nisu praktične za svakodnevno nošenje tokom prvih meseci. U haljinama je neudobno ležati, promaja lako zahvata srednji deo tela i smetaju detetu kad počne da puzi. Jaknice sa čipkom i šalove je najbolje izbegavati jer se u rupice lako uhvate prstići. Kako vaša beba raste, hulahopkice možete zameniti šarenim zekama i pantalonicama sa tregerima koji omogućavaju slobodu pokreta. Kad krenu topli dani, bebe treba da se obuku tako da im bude prijatno sveže, a ako je izvodite u šetnju, obavezno joj pokrijte glavicu šeširićem. Za hladnije dane odaberite kaputiće koji treba da budu dovoljno veliki da bi mogli da se lako oblače preko svakodnevne odeće. S obzirom na to da se bebe presvlače barem tri-četiri puta dnevno, kupujte odeću od materijala koji se lako održavaju. Izbegavajte kupovinu odeće kojoj je potrebno specijalno održavanje. Preporučujemo prirodne materijale jer su oni najbolji sa stanovišta topline i upijanja. Pamuk je idealan za bebin donji veš i za hulahopkice.

Prilikom pranja, uvek sledite uputstva na etiketi da bi odeća sačuvala oblik, boju i strukturu. Izbegavajte korišćenje „agresivnih“ deterdženata jer oni mogu da iritiraju bebinu osetljivu kožu. Bitno je da se sva odeća lepo provetri i da se potpuno osuši pre nego je odložite. Što se obuće tiče, najbitnije je da bebini prstići ne budu sputani tesnom obućom. Čarape, hulahopke i papučice koje su se skupile ili ih je beba prerasla treba odbaciti. Redovno proveravajte da li jednodelna odelca i hulahopke imaju dovoljno prostora da beba može da mrda prstićima. Dok ne prohoda, bebi nisu potrebne prave cipelice kao zaštita od tvrdog tla. Ako kupujete takozvane „šunjalice“, one moraju da budu izrađene od materijala u kome nožice mogu da dišu, kao što su štof ili veoma meka koža.

Kada birate prve cipelice za bebu, stopala deteta izmerite i po dužini i po širini. Najbolje je kupovati one sa gornjim delom od kože. Veoma je bitno da redovno proveravate da li cipele još odgovaraju, odnosno da nisu postale tesne.

Autor: M. Canovic

No comments: