Za bebine mirne snove

(Izvor Politika)

Dolazak novorođenčeta u kuću donosi mnogo radosti, ali i mnoštvo briga i novih obaveza. Koliko bi dugo beba trebalo da spava, koliko da jede, šta pokušava da „kaže” svojim plačem – samo su neka od brojnih pitanja koja muče mlade roditelje koji su upravo dobili svoje prvo dete.

U prvih nekoliko nedelja po rođenju, beba bi trebalo da jede kad god je gladna, što je u proseku na svaka dva do četiri sata. Međutim novorođenčetu koje ubrzano raste, apetit se ponekad toliko uveća da ono ogladni već posle šezdesetak minuta. Jedan od razloga što dete mora tako često da jede jeste to što je njegov stomak premali da bi primio mnogo hrane: želudac novorođenčeta nije veći od njegove pesnice. U prvih četiri do šest meseci po rođenju, bebu je najbolje i najzdravije dojiti. Majčino mleko je besplatno, uvek je odgovarajuće temperature i sadrži antitela koja štite bebu od infekcija, a deca koja su se ovako hranila bivaju mnogo zdravija od svojih vršnjaka koji su pili mleko iz flašice.

U prvim danima života deca spavaju 16 i više sati dnevno, ali se njihov san obično prekida na svaka dva sata u vremenu kada ogladne. Već kad navrši tri meseca, beba može da odspava i pet sati, a šestomesečno dete provede i devet do dvanaest časova ne budeći se. Tada je pravi trenutak kada treba da počnete da učite bebu – koje je pravo vreme za spavanje. Kada beba noću spava – nemojte je buditi, osim ako je potrebno da je nahranite. Dan ispunite različitim aktivnostima, igrajte se i šetajte sa njom kako bi se umorila i uveče lakše zaspala. Kad sunce zađe, napravite atmosferu koju će beba povezati sa vremenom za spavanje: prigušite svetla i utišajte zvukove u stanu. Od večernjeg kupanja i uspavljivanja napravite mali ritual, ali to ne znači da bi dete trebalo da ljuljate i nosite kako bi lakše zaspalo. Ako se beba navikne na ovakvo uspavljivanje, teško će se odvići. Bebu bi u krevetac trebalo staviti dok je još budna, kako bi naučila da zaspi sama.

Novorođenče ne bi trebalo da spava na leđima, u svom krevecu, a ne sa odraslima ili drugom decom. Soba u kojoj spava ne sme biti previše topla, ali ni hladna. Prijatna temperatura zimi jeste između 20 i 22 stepena. Bebe nemaju dovoljno razvijenu termoregulaciju, pa su mnogo osetljivije na vrućinu i hladnoću od odraslih. Odeća za spavanje trebalo bi da bude lagana, a tokom dana dete obucite slojevito – neka ima jedan sloj odeće više nego što joj inače oblačite. Pri tom obavezno proverite da li je bebi vrućina, što ćete lako utvrditi: ako joj je koža vruća, raskomotite je.

Beba će se opustiti i lakše utonuti u san uz masažu. Počnite od nogu i dugim, laganim pokretima krenite ka ramenima. Ovakva masaža pojačava cirkulaciju, pomaže pri varenju i poboljšava imunitet. Ako beba ima stomačne grčeve – pomoći će joj nežna masaža stomaka kružnim pokretima.

No comments: