Na putovanju sa najmlađima

(Izvor Politika)

Odlazak na letovanje sa najmlađim članovima porodice može biti uživanje, ali ako na putovanje pođete nepripremljeni, ovakva avantura može da se pretvori u pravu noćnu moru.

Ako putujete automobilom, vožnju isplanirajte tako da se povremeno zaustavljate. Već posle dva sata vožnje mališanima će postati dosadno, pa bi trebalo da ih pustite da se prošetaju i poigraju na svežem vazduhu. Neka vam pri ruci budu igračke koje će ih zabaviti: lopta, vijača, lastiš ili frizbi. Možete da svratite i na neko dečije igralište ili da napravite piknik.

Svakom detetu u ranac spakujte knjige, bojice, igračke i njegove omiljene sitnice. Deca vole iznenađenja, pa im neki poklončić ili slatkiše zapakujte u šareni papir, kako biste im skrenuli pažnju kada postanu nemirna. Korisno je da ponesete i nošu, ako u blizini nema toaleta ili ne možete da se zaustavite. Ne zaboravite na higijenu: uvek bi pri ruci trebalo da imate vlažne maramice. Ukoliko je putovanje dugo, odrasli će najbolje predahnuti ako deca zadremaju. U tom slučaju nemojte ih naglo buditi ukoliko na odredište stignete dok spavaju.

Kada putujete sa decom, pravilo da ne nosite previše stvari teško je primenjivo: pošto se mališani stalno prljaju, majica, trenerki, čarapa i ostale odeće – nikad dosta. Da ne biste vreme provodili perući dečije stvari, ponesite dosta preobuke. U kofer zapakujte i staru odeću, koju možete baciti kad se isprlja.

Ako je vaš saputnik star svega nekoliko meseci, uz pelene, benkice, flašice, cucle i ostale sitnice, spakujte i zvečke, velike kocke, igračke jarkih boja i zanimljivih oblika ili plastično ogledalce. Ne zaboravite da zatvorite prozore na automobilu ili drugom prevoznom sredstvu, kako igračke ne bi završile pokraj puta umesto u dečijim rukama.

Stariju decu zabaviće balončići od sapunice, lopte, igračke na navijanje, kao i one koje govore ili sviraju. Međutim, one ne bi trebalo da budu previše glasne kako ne bi smetale saputnicima. Obavezno zapakujte i igračku ili ćebence sa kojim dete spava.

Predškolcima će vreme brže proći ako budu prelistavali slikovnice, igrali se sa lutkama koje se navlače na ruku, pravili figurice od plastelina ili crtali kredama na maloj tabli. Satima će se zabavljati i ako im date šarene blokčiće za poruke ili lepljivu traku.

Đaci starijih razreda osnovne škole umeju i sami da izaberu ono što će im prekratiti vreme: knjige, stripove, špil karata, paket društvenih igara, papir i olovke, video-igrice ili muzički plejer.

Duga putovanja ostavljaju dovoljno vremena i za razgovor: ispričajte deci priču, igrajte se zanimljive geografije ili neke slične igre, ili pevajte zajedno sa njima.

No comments: