Pet činjenica o dojenju blizanaca




Često se postavlja pitanje može li majka imati dovoljno mlijeka za dvoje djece? Evo pet činjenica o dojenju blizanaca:


1. Da, možete proizvesti dovoljno mlijeka. Stvar je u tome da proizvodnja mlijeka funkcionira na principu potražnje. Čak i da dojite troje djece, tijelo bi moglo proizvesti dovoljno mlijeka i zadovoljiti potrebe svih bebica. Morat ćete unositi više kalorija i tekućine nego majke koje doje samo jedno dijete. Zdravi obroci bit će vam potrebniji nego ikada.

2. Pomaže ako ih hranite u isto vrijeme. Većina stručnjaka preporuča simultano hranjenje. U suprotnom, može vam se dogoditi da baš kad ste završili s jednim djetetom, drugo traži svoj obrok. Ako imate blizance možete ih hraniti zajedno tako da ih stavite na leđa s licem okrenutim prema vama (sl. 1; djeca su položena suprotno od vas – glavicu im pridržavate rukama, a nogice su položene iza vas) ili tako da su oba djeteta obuhvaćena u naručju (sl. 2 i sl. 3; glavice su u pregibu vašeg lakta, a podlakticom pridržavate cijelu dužinu bebe) tako da im se tijela križaju.



3. Pokušajte svakom djetetu nuditi obje dojke. Ako svakom djetetu dajete obje dojke, nadoknadit ćete različite potrebe beba. Naprimjer, ako jedna beba voli jesti više od druge, mijenjanjem dojki kod svakog obroka održat će jednake zalihe mlijeka u dojkama.

4. Nadoknađujte s formulom ako je nužno. Ako imate trojke ili četvorke, formula će možda biti nužna kako biste održali ravnotežu. Dok dojite dvoje, drugih dvoje u isto vrijeme mogu imati obrok na bočicu. Ne zaboravite ih rotirati tako da se svaka beba najvećim dijelom hrani na prsima, a manjim na bočicu.

5. Dodatna pomoć je nužna. U tjednima nakon porođaja blizanaca, bit ćete više nego iscrpljeni. Možda ćete se odlučiti na izdajanje mlijeka tako da vaš partner može obavljati noćna hranjenja. Dobra je ideja i angažiranje prijatelja i rodbine koji vam mogu pomoći u kućanskim poslovima, kao što su kuhanje ili spremanje.

Izvori: American Academy of Pediatrics

No comments: