Cvorici u dojkama

Za zene koje doje je sasvim normalno da u dojkama osecaju cvorice. Radi se o zlezdama u koje se sliva i sakuplja mleko. One se redovno pune i prazne u toku dana. Ukoliko pri pregledu dojki osecate da imate cvoric koji je uvek na istom mestu otprilike nedelju dana i ne desava se da nestane pa da se ponovo pojavi onda bi bilo dobro da se javite lekaru radi pregleda.

Ukoliko vas lekar nije bio u prilici da pregleda dojke za vreme laktacije zamolite ga da vas uputi kod svog kolege koji ima iskustva u tome.

Pre samog pregleda bi bilo idealno da mama podoji bebu da bi se pregled sto lakse i bolje odradio. Lakse ce se ispipati cvoric, uraditi mamografija... Naravno najprakticnijebi bilo da je i beba sa mamom u ordinaciji.

Postoji vise dijagnostickih testova koji mogu da se izvrse ukoliko se potvrdi prisustvo cvorica.

X zraci (rendgenski snimak) – Snimanje dojki x zracima ne utice na mamino mleko tako da se dojenje normalno nastavlja.

Ultrazvuk, CAT (skener), MRI (magnetna rezonanca ) – Bilo koji od ovih neinvazivnih dijagnostickih testova nece uticati na dojenje.

Mamografija – Mamografija koristi takodje x zrake vrlo niskog nivoa zracenja. Mamografija iako se koristi u ovakvim slucajevima, nemoze najprciznije da pomogne jer se zbog laktacije, povecane mase i gustine tkiva u dojkama, mnogo teze ocitava rezultat. Moze se utvrditi polozaj i velicina cvorica ali ne i eventualno ostecenje tkiva ili da se vidi cvoric koji je tek u nastajanju. Mamogram takodje ima ogranicenu mogucnost pregleda dojki mladjih zena i kada ne doje zbog same gustine tkiva u njima.

Pre rada mamografije takodje bi bilo pozeljno da prd sam pregled beba posisa sto vise mleka iz dojke.

Mama takodje moze da doji bebu ukoliko je potrebno uraditi biopsiju dojke. Potrebno je samo da naglasi lekaru da zeli da nastavi da doji da bi lekar za vreme zahvata obratio paznju da ocuva sto bolje mlecne kanale i da bi dobila terapiju koja nece uticati na dojenje.

No comments: