Za one koji ipak koriste flasice - izbacite plasticne iz upotrebe

(Izvor Blic)

Autor: CDC/BT | 15.05.2008 - 06:00
Izbacite plastične flašice iz upotebe
Hemikalija bisfenol A koja je sastavni deo limenki, plastičnih proizvoda i dečijih flašica, može da bude povezana s ranim pubertetom, i razvojem raka dojke i prostate, objavili su prošle nedelje stručnjaci sa američkog Nacionalnog toksikološkog programa.

Ova hemikalija se koristi u proizvodnji plastičnih dečjih flašica, a ima je i u limenkama s dečijom hranom i adaptiranim mlekom.
Do ispuštanja štetnih hemikalija u dečiju hranu dolazi zbog izloženosti flašica visokim temperaturama. I dok američki roditelji samoinicijativno bacaju plastične flašice u smeće i posežu za staklenim, kanadska vlada je sve bliže tome da postane prva u svetu koja će BPA i službeno proglasiti štetnim za zdravlje. Određene akcije su već preuzete u tom smeru.
Ministri za zaštitu zdravlja i prirodne sredine zatražili su javno mišljene o tome da li treba ili ne zabraniti uvoz, prodaju i reklamiranje polikarbonidnih dečijih flašica i ostalih proizvoda koje sadrže bisfenol A.
„Bisfenol A je toksičan za ljude čak i u ekstremno niskim procentima, a posebno je opasan za decu“, kaže šefica kanadske stranke zelenih. „Zato je najbolje, kad god je moguće, izbegavati hranu koja je došla u bilo kakav kontakt s plastikom.“
A kako da znate da u plastičnim flašicama koje ste vi kupili za svoju bebu ima ovog sastojka? Pogledajte etiketu, ako na njoj stoji crtež trougla sa sedmicom u sredini, u flašici ima bisfenol A.

No comments: