Poslovna žena, supruga i majka - AKO TRAŽIŠ POSAO NAĆIĆEŠ GA

Može li žena u Srbiji da ima i uspešnu karijeru i sređen porodični život ili, ipak, mora da se odluči za jedno između ta dva? Zašto se muškarac nikada ne suočava sa ovakvom vrstom dileme?

Zakon predviđa zabranu diskriminacije s obzirom na pol, trudnoću, bračni status i porodične obaveze zbog čega poslodavac ne može od žene koja traži posao da zahteva podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice.

Zaposlena majka

Takođe, poslodavac ne može da traži ni rezultate testa na trudnoću niti da uslovljava zasnivanje radnog odnosa njenim prethodnim potpisivanjem sporazumnog otkaza ugovora o radu.

Međutim, u realnosti je, ipak, drugačije. Većina poslodavaca ne traži baš test na trudnoću, ali se interesuje da li je kandidatkinja u braku ili ne, ako nije u braku da li ima stalnu vezu, kada planira da je kruniše brakom, ako je već u braku da li ima jedno ili dvoje dece, planira li da ima još dece ili je stavila tačku po tom pitanju.

Razlika među poslodavcima je uglavnom samo u pogledu njihove sofisticiranosti kada traže način da dođu do tih informacija.

U čekanju da se realnost promeni može da prođe puno vremena što nikome ko traži posao ne odgovara. Ni ogorčenost ne donosi ništa dobro sem što ostavlja loš utisak. Zato je naš savet ženi koja je došla da osvoji određeno radno mesto, odnosno da se “uspešno proda” da ne reaguje neprijateljski na takvu vrstu pitanja i da ne podseća poslodavca na to da se radi o nedozvoljenoj vrsti pitanja , ukoliko i dalje želi da radi za takvog poslodavca. Umesto toga pametnije je da umiri i uveri poslodavca da njena porodica nije prepreka tome da profesionalno obavlja svoj posao.

NE RADI SVE SAMA

Ukoliko su sve ili većina obaveza u vezi sa kućom i decom vezana za ženu to će neminovno ostaviti negativne posledice na njenu karijeru.

Često je sama žena odgovorna za takvu situaciju, jer ne želi da se odrekne kontrole, verujući da niko ne može bolje od nje same da brine o kući i deci.

Čini se da je to delom posledica i kulturološkog nasleđa koje se ogleda u izreci „Otac kolac“ po kojoj je otac manje brižan i odgovoran roditelj.

Prvi korak koji treba da preduzme žena koja želi da se razvija na profesionalnom planu je da se rastereti dela obaveza tako što će uključiti partnera u podelu obaveza oko kuće i dece.

Međutim, partner nije jedini oslonac. Ne treba zaboraviti ni rodbinu koja, takođe, može da pomogne. Tu su babe, dede, tetke, stričevi i slično. Bar su kod nas rodbinski odnosi još uvek dovoljno snažni, što za ženu u Srbiji može da bude samo prednost.

Kada je rodbina daleko, komšija je uvek blizu. Negovanje dobrih komšijskih odnosa je nešto što nijednoj ženi ne bi trebalo da bude teško.

Bar u Srbiji međuljudska otuđenost nije poprimila razmere otuđenosti života u velikim gradovima razvijenih zemalja, što je još jedna prednost živeti život žene u Srbiji.

Kada iscrpimo sve vidove besplatne podrške uvek nam ostaje mogućnost da platimo usluge čišćenja kuće, kuvanja ili čuvanja dece.

Poruka je: d e l e g i r a j t e!

FOKUSIRAJ SE

One koje nisu fokusirane ili iz razloga što ne znaju šta tačno žele ili zato što ih suviše toga interesuje, neće dogurati daleko.

Fokus je neophodan, jer vremena nikada dovoljno. Da bismo bili fokusirani neophodno je da pravimo prioritete i da smo samodisciplinovani kako bismo svemu onome što nas interesuje, a nije na našoj listi prioriteta ili što nam krade vreme iz raznoraznih razloga rekli ne.

Poruka je: f o k u s i r a j t e s e!

NE KORISTI SOPSTVENU SEKSUALNOST


I kod nas su, kao i u većini razvijenih zemalja, žene Zakonom zaštićene od seksualnog uznemiravanja na poslu.

Ali šta onda kada su same provokatori?

Istraživanje koje je sproveo Tulane Univerzitet 2005. godine pokazuje da žene koje se oblače provokativno noseći mini suknju i duboki dekolte, koje se ponašaju provokativno u smislu da se naginjanja preko stola na način da grudi samo što ne poispadaju iz grudnjaka, kada prekštaju noge tako da se vidi donji veš ukoliko ga nose, ili, pak, šalju lascivne email poruke pretposatavljenom uglavnom nisu shvaćene ozbiljno i najčešće budu zaobiđene kada se dele unapređenja ili povišice.

Takve dame same sebi ruše autoritet i kredibilitet.

Poruka je: N e f l e r t u j t e!

ŠTA POSLODAVAC MOŽE DA TI PONUDI

U sve većoj i težoj borbi za talente poslodavci treba da razmisle i o ženama i majkama, kao o posebnoj ciljnoj grupi, kako da ih privuku i kako da im omoguće da iskoriste i razviju sopstveni potencijal.

Pitanje privlačenja žena i majki je pitanje osmišljavanja paketa beneficija koji bi za njih bio interesantan i poželjan.

Osmišljavanje paketa beneficija (family-friendly solutions) koji će omogućiti uspostavljanje ravnoteže između privatnog i porodičnog života, s jedne strane, i posla s druge strane pravi je izazov koji od poslodavca zahteva kreativnost.

Najčešće opcije koje su u ponudi u razvijenim zemljama su deljenje istog radnog mesta (job sharing), skraćeno radno vreme (part-time employment), rad od kuće (work from home) ili rad na daljinu (teleworking/ telecommuting) pri čemu zaposleni ne mora da bude vezan za kuću, već može da bude na bilo kom mestu koje ima internet konekciju, to može da bude more, planina ili negde na selu.

Zatim, interesantna je i ponuda fleksibilnog početka i kraja radnog vremena (flexible working time), kompresovana radna nedelja (compressed workweek) koja zaposlenom omogućava korišćenje produženog vikenda, periodični periodi plaćenog i neplaćenog odsustva (career break scheme) i slično.

Za one zaposlene koji najviše od svega vole da rade svoj posao, odnosno ono za šta su plaćeni, kompanija može da angažuje firmu koja se profesionalno bavi brigom o deci ili bolesnim i starim članovima njihove porodice kada im to zatreba. Radi se o takozvanim Backup Care kompanijama, a kako tačno izgleda takva vrsta usluge zainteresovani mogu da pogledaju na sledećem video zapisu:

www.workoptionsgroup.com/watch_our_video.html

Pošto ovakva vrsta usluge ne postoji na našem tržištu, ujedno je nekome nudimo kao ideju za pokretanje sopstvenog posla.

Omogućiti ženama da se ostvare i kao majke i kao poslovne žene je i od opšteg društvenog značaja s obzirom na demografska kretanja koja ukazuju da postajemo sve stariji i da će se poslodavci uskoro suočavati sa manjkom mlađe radne snage, što ni za jednu zemlju nije dobro.

Preporučujemo da pogledate i top listu 10 najboljih kompanija s obzirom na uslove koje nude zaposlenim majkama (Working Mother Top Ten).

Autor: Nataša Šovljanski, urednik HR sadržaja Infostuda

Izvor: Magazin Poslovna Žena

No comments: