Deca i putovanje - kako to spojiti a da svima bude fino

Odlazak na putovanje sa detetom ili decom je sve blizi. Evo i jeednog lepog clanka na tu temu.

(B92)
Od izbora letovališta i načina transporta, do onog neizbežnog “šta poneti”, mnogi pomisle da će odlazak na odmor postati prava noćna mora. Neki letovanja više pamte po bolestima i hospitalizaciji deteta, nego po istinskom odmoru. Da bi letovanje za Vas i Vaše dete postalo nešto nezaboravno, potrebno je da se na vreme pripremite i u najvećoj meri izbegnete neželjene situacije. Osvrnuću se ovom prilikom na decu do pet godina, jer sa njima je možda najkomplikovanije.


Piše: Slavica Trazivuk

Prevoz

Automobil je najbolje i najfunkcionalnije prevozno sredstvo. Možete da stanete gde hoćete, da putujete kad hoćete i da spakujete sve što vam treba (i ne treba).

Voz je takođe odlična stvar, jer dete može da prošeta, da se igra na podu (ponesete mušemu, rezervnu za povratak, stavite je na pod kupea i pustite dete da se igra). Sigurno će putnici imati razumevanja, a ako putujete s društvom, onda od kupea jednostavno napravite igraonicu. Kušet i spavaća kola su najzahvalnija, samo ponesite rezervni čaršav i frotir za pokrivanje, mada može da posluži i peškir za plažu.

Avionom je najbrže, a najbolje je da se raspitate direktno kod prevoznika šta sve smete uneti u avion. Moja prijateljica je napravila ček-listu i jednostavno zamolila da joj kažu šta od toga može da unese, jer je putovala sa dve bebe. Neka deca imaju problema sa bolovima u glavi ili ušima prilikom leta, pa ponesite neki lekić, u konsultaciji sa lekarom naravno, a ako je sirup u pitanju, bacite kutiju ili je spakujte u kofer ( sačuvajte uputstvo) da bi vam bočica zauzela što manje mesta prilikom pakovanja u plastičnu ambalažu. Dosta peripetija, ali pošto letovi traju 1-2 sata ne bi trebalo da bude većih problema. Autobuski prevoz je naporan i unapred se pripremite na dugo čekanje na granici, a ako sve prođe glatko, bićete prezadovoljni. Obavezno rezervišite i sedište za dete, bez obzira koliko je staro. Obično agencije organizuju noćne ture, pa mališani sigurno u neko doba noći utonu u san. Trajekt ili eventualno brod deci je, definitivno, najzanimljiviji i budite bez brige jer su putovanja između kopna i ostrva kratka, tako da će boravak na svežem vazduhu posle napornog puta biti blagodet i za njih i za vas.

Prtljag


Ako ste odabrali prevozno sredstvo, pakovanje prtljaga je poduhvat. Koliko puta ste pogledali gomilu stvari koja se ne može ni spakovati u brojne kofere i zapitali se da li je sve to potrebno za desetak dana. Što se garderobe tiče, kada je letovanje u pitanju, najpraktičnije je poneti majice, haljinice i šortseve u većem broju, pantalonice ili trenerku, sandale, obavezno šešir ili kačket, tanku jaknu, a za devojčice poželjne su bar jedne hulahopke. Kod naglih zahlađenja decu treba oblačiti slojevito tako da ih možete kasnije raskomotiti. Dobra stvar su pantalone od kojih možete napraviti bermude najprostijim skidanjem nogavica pomoću rajsferšlusa. Na vrhu torbe ili u džepovima sa strane, neka bude duksić ili trenerkica, za nepredviđene situacije, a možete ih poneti sa sobom u autobus i iskoristiti za pokrivanje jer su noći sveže ( npr. stanete na nekoj planini, pokvari se autobus, naglo zahlađenje… ili još hiljadu drugih situacija koje se dešavaju, koje ne možete predvideti ali na koje morate biti spremni). Ako putujete na planinu, potrebna je i jakna ili deblja dukserica i šuškavac, kapa, nepromočiva obuća jer vreme može da se promeni preko noći.

Ako putujete sami sa detetom, najpraktičnija stvar je ranac, jer će vam ruke uvek biti slobodne. Dokumenta spakujte u torbicu koja se vezuje oko struka, a ručni prtljag u torbu koju možete prebaciti preko ramena. Nije lako, ličićete na šerpasa, ali nije ni razlog da se odustane od puta. Putna pegla je praktična, naročito ako stvari pakujete u ranac, a bićete u situaciji da operete nešto pa da ni vi ni dete ne budete izgužvani. Već 10 godina je nosim sa sobom i bilo je putovanja kada je nisam ni upotrebila, a bilo je dana kada su i deterdžent i pegla korišćeni. Igračke za plažu možete kupiti i kad doputujete. Kolica su za mnoge neophodna, proverite da li se mogu uneti u avion ili „idu“ sa ostalim prtljagom.

Posuđe koje koristite za pripremanje hrane za bebu nije loše poneti, kao i posteljinu - ali samo ono najosnovnije, a ako imate polupansion u hotelu, dovoljna je i kašičica. Za stariju decu zaista nije potrebno, mada neko nosi i posteljinu i peškire...

Lekovi


Lekove koje dete stalno ili povremeno koristi ne smete zaboraviti. Ako putujete u tropske predele, potrebno je da se o vakcinaciji konsultujete sa pedijatrom. Ako dete ima probleme sa mučninom, treba poneti tablete koje to ublažavaju. Zbog određivanja prave doze porazgovarajte sa doktorom ili farmaceutom. Ako dete boluje od neke hronične bolesti ili je alergično, na primer, na ujed pčele, neka vam lekar napiše dijagnozu, da u slučaju zdravstvenog problema lekar u stranoj zemlji zna o čemu se radi. Uvek nosim na put potvrdu od lekarke mlađeg deteta sa dijagnozom i terapijom i za osam godina nijednom nismo bili u situaciji da je prezentujemo, ali je stalno u pasošu za “ne daj Bože”.

Takođe morate poneti i određene lekove:

- za spuštanje temperature i ublažavanje bolova: eferalgan čepići (ili sirup ako beba-dete slučajno ima i proliv)

- protiv alergija: sirup pressing

- protiv dehidriranja: orosal

- protiv proliva: smecta, probiotik ili sl.

- tablete protiv povraćanja

- kapi za nos

- povidon jod

- 3% hidrogen

- sterilna gaza i hanzaplast

- hipergel za ujede insekata

- što se antibiotika tiče, ne preporučujem da ih nosite ili dajete bebi na svoju ruku; ako ipak dođe do toga, konsultujte lekara

- mleko za sunčanje sa visokim faktorom možete kupiti i u letovalištu, kao i niz drugih sitnica ako zaboravite ili ne uspete sve da spakujete. Nezaboravite da većina krema za sunčanje ne deluje odmah, već ih je neophodno naneti do pola sata ranije, ako na pakovanju ne piše drugačije.

Ručni prtljag

Sve one sitne potrepštine koje morate imati pored sebe u autobusu ili avionu pakuju se u praktičnu torbu koja ne bi trebalo da bude prevelika. Ako putujete sa bebom, potrebno je da spakujete rezervnu gardarobu, nekoliko pelena za jednokratnu upotrebu (ostatak možete kupiti i u letovalištu), mali termos sa prokuvanom vodom (ili tetrapak sa vodom), flašice sa čajem i vodom, a sok i mleko bi trebalo izbegavati u toku putovanja zbog kvarljivosti proizvoda. Tu su još i kapica ili šeširić, portiklice, 2-3 pelenice ili peškirića, vlažne i papirne maramice. Za ishranu ponesite gotove kašice koje dete voli i verujte da mu ništa neće biti ako preskoči uobičajen obrok. Koristite isključivo prokuvanu ili flaširanu vodu.

Kada su starija deca u pitanju, za ishranu je najbolje poneti suvo pecivo ili sendviče bez majoneza i drugih brzo kvarljivih sastojaka (ako dete dobro podnosi put i nema problema sa mučninom). Keks, voda ili čaj su takođe praktični, kao i slane grickalice. Treba izbegavati sve što je čokoladno, bolje je poneti gumene bombone. Vlažne i papirne maramice, lepeza i hanzaplast treba da nađu mesto u prtljagu. Ponesite omiljenu dečju igračku ili slikovnicu, ali kupite i nešto novo, da ih zainteresuje tokom putovanja.

Može da vam se desi da se prtljag na aerodromu izgubi, pa nije loše da u torbu koja će sa vama biti u avionu spakujete rezervnu garderobu za decu (veš, 2-3 šortsa i majice i, eventualno, duks za prvu pomoć, pastu i četkicu za zube, eventualno lekove koji će vam možda biti potrebni). Naravno, i za decu koja ne koriste pelene ali im se desi da se upiške, morate imati rezervne stvari pored sebe i plastičnu kesu za odlaganje isprljanih. I eto, opet pun kofer! Selekcija je najbitnija, jer ipak vi najbolje znate šta je detetu neophodno, ali ne treba preterivati sa odećom, kao i hranom za put, jer se pola toga na kraju baci. Napravite listu stvari koje treba da ponesete, a koju ćete više puta redukovati, dok sve ne spakujete u predviđene torbe.

Za putovanje sa decom naoružajte se strpljenjem i pozitivnom energijom, jer to putovanje će za Vas, a posebno za njih, biti nešto što će uvek pamtiti. Naravno, ne znači da sa bebom od šest meseci treba da se otisnete na daleka putovanja, ali već sa decom starijom od tri godine putovanje može postati nešto zaista nezaboravno. Objasnite detetu šta da radi i kako da se ponaša ako se kojim slučajem izgubi na aerodromu ili stanici, pa možda nije loše da ima broj vašeg telefona u džepu ili možda mobilni. Uostalom, deca se izgube u hipermarketu, zamislite tek iskustva hostesa na aerodromu sa uplakanom decom. I ako kojim slučajem dođe do zdravstvenih problema, shvatite to kao deo odrastanja Vašeg deteta i kao iskustvo koje su svi roditelji bar jednom doživeli. Želim Vam srećan put!

1 comment:

Anonymous said...

veoma koristan blog