Kako prepoznati zašto beba plače

(Vijesti)
PREPORUKE DOMA ZDRAVLJA PODGORICA
Dobijanjem novog člana porodice roditelji treba da budu informisani o pravilnoj ishrani svoje bebe, prije svega dojenju, pravilnoj njezi i navikama bebe. Zdrava beba plače dnevno oko 2 sata tokom prva tri mjeseca života. Najčešće plače zbog gladi, zbog dojenačkih grčeva, pretopljavanja, pothlađivanja ili zbog bola.
Može li roditelj prepoznati razloge bebinog plača?
Plač sa kratkom pauzom, dok dijete udahne vazduh, obično označava glad. Bebu treba nahraniti. U uzrastu od 10 do 15 dana novorođenče više jede nego prvih dana, te će zato češće plakati.
Plač svakog dana najčešće u isto vrijeme uz vrištanje, grčenje i crvenilo lica bebe, koji se smjenjuje sa periodima kada je djetetovo opšte stanje neporemećeno ( dobre je volje, a uz to dobija u težini), vjerovatno je posljedica dojenačkih grčeva tzv. kolika. Kolike ne treba shvatiti kao bolest nego kao fiziološku pojavu, nedovoljno objašnjenu, koja spontano prolazi. Ako beba ima grčeve treba je umiriti masiranjem stomačića u pravcu kazaljke na satu, hranjenjem, kao i maženjem i pjevanjem.
Ako beba plače tokom hranjenja mogući uzroci su buka, vrućina, pune pelene. Provjerite: prekinite sa hranjenjem, pokušajte smiriti bebu ljuljanjem, pa je opet probajte nahraniti. Može se desiti da beba usljed nepravilnog položaja tokom hranjenja ne dobija dovoljno mlijeka , „vuče u prazno“, pa probajte da je češće dojite. Ukoliko se plač nastavi potražite stručni savjet od svog pedijatra. Ako je beba na vještačkoj ishrani provjerite da li je razlog plača prehladno ili prevruće mlijeko, ili možda nepravilno pripremljeno mlijeko.
Uzrok plača bebe nakon obroka može biti progutani vazduh pri hranjenju – podignite bebu da podrigne.
Ako je između pojedinih vriskova dijete mirno oko 2 sekunde ili ako se plač pojačava, pa stišava, pa opet pojačava, dijete osjeća bol, pa je neophodan pregled djeteta.
Sve ste već pokušali – nahranili ste dijete, presvukli ste ga i utoplili, nije bolesno, ali ipak i dalje plače. Uzmite bebu u ruke i privijte je uz grudi. Ako plač slabi držite bebu u naručju, jer želi vašu blizinu. Ako dijete nastavlja sa plačem, potražite pomoć pedijatra.

No comments: