Dojenje i lekovi


Dojilje često prekidaju dojenje, privremeno ili trajno, zbog terapije lekovima, no gotovo uvek bez stvarne potrebe. Idealno bi bilo u razdoblju dojenja ne uzimati nikakve lekove, ali nekad je to neophodno. Tada riziku delovanja leka na dete treba suprotstaviti sledeće: dokazane rizike uzimanja adaptiranog mleka (od mogućih alergijskih reakcija do povećanog rizika za razvoj nekih bolesti), realnu mogućnost da dete nakon privremenog prestanka dojenja ne želi prihvatiti dojku i opasnost da majka izmlazanjem nece uspeti zadržati potrebnu količinu mleka.
Samo lekar može dojilji prepisati ili preporučiti lek i dati informaciju o delovanju određenog leka na nju i njeno dete putem majčinog mleka.

Nijedna informacija koju ćete ovdje naći ne sme se koristiti kao zamena za savjet lekara. Svrha ovog teksta je da, kad sldeći put izađete iz ordinacije vašeg lekara sa prepisanim lekom, nijedno pitanje ne ostane otvoreno: kako lek djeluje na dete, kako deluje na dojenje, postoji li i neka druga terapija, da li je prekid dojenja stvarno potreban, koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspešnog dojenja, koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lekovi koji idu uz dojenje i svaki bi lekar koji vjeruje u prednosti dojenja, a prednosti dojenja su poznate i neosporne, trebao često obnavljati svoja znanja o lekovima i uticaju na dojenu decu i uložiti dodatne napore kako bi istražio i druge mogućnosti terapije za majke koje doje.


Šta vi kao majka možete učiniti?

Obavezno recite lekaru da dojite i da želite nastaviti dojiti. Ponekad majke zaborave reći ili prećute lekaru informaciju da doje, čak i zbog neprijatnosti, npr. ako je dete starije i lekar je već ranije savetovao prekid dojenja. Nekad misle da bi ih lekar sam pitao o dojenju da je to bitno. Uvijek je bitno! Čak i kod jednokratnog uzimanja leka, i kod leka koji se kupuje u slobodnoj prodaji, kod korištenja homeopatskih i biljnih lekova (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.), uvek je bitna informacija da dojite, jer gotovo svi lekovi, iako u izuyetno malim količinama, ubrzo se nađu u majčinom mleku. Budite otvoreni i sarađujte sa lekarom, dojenje je vaš izbor i vaše pravo i lekar to mora uzeti u obzir kada bira lek za vas.

Evo i spiska pitanja za vašeg lekara:

  • Da li je lek neophodan?

Može li se stanje spontano povući i bez korištenja leka? Važno je znati da za najveći broj hroničnih bolesti postoje lekovi koje majka po savetu svog i detetovog lekara bez straha može koristiti dok doji.

  • Može li se uzimanje leka odgoditi?

Ponekad stanje majke dopušta odgađanje terapije do prestanka dojenja ili dok dete malo ne naraste. Koliko je dete staro? Što je dete mlađe, slabija mu je sposobnost razgradnje lijeka: organizam deteta rođenog u terminu može razgraditi lek brže od organizma prerano rođenog deteta, ali sporije od starijeg dojenčeta. Koliko je dete teško? Što je dete teže, manje će na njega uticati lijek (doziranje lekova za decu najčešće se određuje po težini). Koliko često dete doji? Dojenče koje je isključivo dojeno dobivat će više leka od deteta koje se dohranjuje adaptiranim mlekom ili starijeg deeteta koje uz dojenje jede i ostale obroke čvrste hrane.

  • Kako lek iz majčinog mleka deluje na dete?

Prepisuje li se inače taj lek i deci? Obično je lek koji se prepisuje i bebama dobar izbor i za majku koja doji. Koliko brzo se lek razgrađuje? Može li dete iz organizma izbaciti lijek? Neki lekovi se talože u organizmu deteta i mogu dostići toksičan nivo. Među lekovima iste grupe ne apsorbuju se svi u jednakim količinama u majčino mleko, tražite od lekara najsigurniji lek za vaše dete. Kakvo je opšte stanje deteta, je li dijete rođeno u terminu, ima li ikakvih zdravstvenih problema, koristi li dete neke lekove? U tom bi slučaju u izboru leka trebalo uključiti i lečnika koji prati dete.

  • Kada uzimati lek, pre ili nakon dojenja?

Pošto se lekovi izlučuju u majčino mleko ubrzo nakon uzimanja, jako je bitno što je moguće više povećati vremenski razmak između uzimanja leka i sledećeg podoja. Dogovorite s lekarom raspored terapije koji je usklađen s dojenjem kako bi najmanje štetno delovao na djete.

  • Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja leka?

U majčino mleko ne izlučuje se jednako lek uzet inhaliranjem, oralno, intravenozno ili intramuskularno. Provjerite sa lekarom koji je način uzimanja leka u vašem slučaju najpogodniji i za vaše dete.

  • Kako lek koji majka uzima deluje na dojenje?

Neki ljekovi smanjuju proizvodnju mleka ili utiču na hormone koji otpuštaju mleko, blokirajući ih, što može otežati ili onemogućiti dojenje ukoliko majka nije unaprijed upoznata s tim nuspojavama i prirodnim načinima povećanja količine mleka.

Gornja pitanja pomoći će lekaru u određivanju najbolje terapije za vas i najsigurnije za vaše dete. Zato je izuzetno važno da sve odgovore koje tražite saznate u ordinaciji vašeg lekara. Ukoliko vam lekar bez objašnjenja prepiše lek zbog kojeg je potrebno prekinuti s dojenjem, obratite se za mišljenje drugom lekaru i lekaru vašeg deteta. Zapamtite da su prednosti dojenja za dete i majku tako velike da s dojenjem treba prekinuti samo ako postoje dokazi da će lek kojeg uzimate štetiti detetu.

Kad majčino stanje zahteva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, probajte je unaprijed planirati kako bi izmlazanjem i adekvatnim čuvanjem mleka osigurali vašoj bebi potrebne količine vašeg mleka. Izdojeno mleko detetu dajte kašičicom ili šoljicom kako upotreba flašica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mleka održavajte redovnim izmlayanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo vaše dete. Mleko izdojeno za trajanja terapije bacajte.
U slučaju potrebe liječenja hemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izlečiti, a lekovi koje treba uzimati mogu štetno djelovati na dete.

Zapamtite, bilo bi idealno koristiti što je moguće manje lekova dok dojite. Poseban oprez potreban je kod kombinacije lekova. Nikako ne smete samovoljno određivati dozu leka koju vam je propisao lekar. Nijedan lek, čak ni biljni i homeopatski , ne biste smeli uzeti bez saveta s vašim ili detetovim lekarom.

8 comments:

Anonymous said...

Koliko je bromazepan siguran za dojilju i dete( tri meseca i 10 dana, 6kg )??? Mora li majka da prekida dojenje ako koristi taj lek... i ima li neka zamena koju sme da koristi???

Tea said...

Nije preporucljivo da se nastavi sa dojenjem dok se koristi ovaj lek. O eventualnoj zameni ipak morate da razgovarate sa vasim lekarom koji vam je prepisao ovu terapiju.

Anonymous said...

Starije dete od tri godine ima gliste, preporuka lekara je da svi članovi porodice piju soltrik 3 dana a potom 10 dana pauze pa ponovo, beba ima 4 meseca i 7 kg dali bih mogla da nastavim dojenje posle uzimanja leka... i koliko dana posle uzimanjaje preporučljivo da počnem da dojim? ovih dana sam počela sa dohranom ali beba nije baš zainteresovana za flašicu!!!

Tea said...

Lek Soltrik se ne sme koristiti za vreme dojenja. Molim Vas da porazgovarate sa Vasim lekarom o eventualnoj zameni za lek koji bi mogli da uzimate.

Anonymous said...

Imam bebu staru 3 meseca i povišen pritisak koji se kreće od140/90 do 160/100.Pošto dijastolni pritisak ne mogu da oborim na 80 sa metildopom, internista mi je,iako sam naglasila da želim da nastavim dojenje,prepisao prexanil 5mg i binevol 2,5mg.Savetovan mi je prestanak dojenja,što mi je veoma teško palo.Počela sam da pijem te lekove,mada se pritisak manje-više održava u istim granicama,a beba baš i nije oduševljena adaptiranim mlekom.Često plače i budi se.Da li sam pogrešila što sam uopšte počela sa tom terapijom,i smem li samovoljno prestati da je pijem?Pošto laktaciju održavam,a lekove pijem oko nedelju dana,posle koliko vremena od prestanka njihovog uzimanja bih smela nastaviti sa dojenjem?Mislim da bismo se smirile i beba i ja.Hvala unapred.

Tea said...

Molim Vas da ne prekidate terapiju na svoju ruku vec da se konsultujete sa lekarom. Ukoliko Vas lekar insistira na prestanku dojenja i trenutnoj terapiji imate pravo da trazite objasnjenje zasto insistira na njoj i da li mozete da dobijete adekvatnu zamenu koja je kompatibilna sa dojenjem.

U svakom slucaju ako ne uspete da dobijete zamenu postoji i drugi internista koji ce mozda biti naklonjeniji nastavku dojenja i zameni lekova.

Anonymous said...

Starije dete od 4 godine je dobilo gliste, preporucen soltrik, a mladji 5 meseci, da li beba moze da pije soltrik, jer sam procitala da se daje deci od 2 godine!?!? Sta da radim. Molim za pomoc. Hvala. Zaboravila sam da kazem da dojim bebca, nije na vestackoj ishrani a nije jos ni poceo da jede cvrstu hranu ! Hvala jos jednom

Tea said...

Veoma je malo podataka o izlučivanju mebendasola (Vermox-a ili Soltrika), najčešće primenjivanog leka protiv crevnih parazita u majčino mleko. Smatra se da je izlučivanje minimalno i da majka može uzeti jednu dozu ovog leka i ako doji bebu - bez rizika. Jedna jedina doza je , zapravo, ono što se smatra dovoljnim za lečenje najčešćeg crevnog parazita- oxiuris vermicularis (dečje gliste). Ukoliko je potrebno da se lečenje nastavi, razmatra se privremeno prekidanje dojenja i ponovno dojenje nakon izlučivanja leka iz organizma. Budući da terapija uglavnom traje najduže tri dana, za ta tri dana potrebno je da se beba prevede na mlečnu formulu i da majka evakuiše mleko imuzavanjem iz dojki da bi izbegla nastanak mastitisa, te da se nakon prestanka terapije, kada prođe još 24 h h beba vrati na dojku.

Što se tiče same bebe, niti za jedan od lekova protiv parazita (mebendasol, albendasol i pyrante-pamoat) nema dokaza o bezbednosti primene u prvoj godini života. Teško da je beba koja samo doji mogla da se inficira parazitima, ali to naravno, nije isključeno (prljave ruke starijeg brata ili sistre u igri npr...) U tim okolnostima treba izvagati potencijalnu potrebu za lekom i korist od njega sa mogućim rizikom. Ukoliko beba ima parazite, a nema značajne simptome bolesti, lepo jede, i napreduje i nije uznemirena, može se sačekati da dostigne uzrast kada je primena leka bezbedna. Ukoliko beba ima simptome koji govore o njenoj ugroženosti, može se razmotriti primena jedne doze mebendasola.