Negovana trudnica

(Glasjavnosti)

Telo žene koja je u drugom stanju trpi drastične promene tokom devet meseci

Ako je za utehu, proširene vene obično nestaju brzo posleporođaja. (Moje nisu)

Nije slučajno što se trudnoća naziva drugim stanjem jer su neosporne promene kako na samom telu, tako i u čitavom organizmu. Iz tog razloga, drage trudnice, treba da posvetite posebnu pažnju nezi vašeg tela.

Grudi će vam se sigurno uvećati barem za dva broja i zbog toga treba da vodite računa da budu dobro učvršćene jer će u suprotnom da vam stvaraju neprijatnosti ukoliko se previše opuste. Na koži oko bradavica se mogu pojaviti mala ispupčenja, a to su lojne žlezde koje luče loj za podmazivanje. Kako trudnoća odmiče, bradavice postaju sve mekše i lagana masaža će doprineti da postanu savitljive i spremne za dojenje. (Nije neophodno)Iz grudi može da procuri gruševina ( kolostrum) od koje mogu da se stvore kraste na bradavicama. (Nisu kraste vec sasuseno mleko) Da biste predupredili tu pojavu, perite i sušite nežno i temeljno bradavice barem dvaput dnevno. (Ovo je preterivanje. Kod nekih zena se kolostrum javi a kod nekih ne, u manjoj ili vecoj kolicini.)

Ruke su takođe podložne promeni, naročito nokti. Obično se izduže i ojačaju, ali ponekad pucaju i lome se. Ako se to dogodi, redovno ih secite i zaštitite ih rukavicama tokom grubljih poslova ili kada uranjate ruke u vodu. Nanosite što češće sredstvo za jačanje noktiju da biste ih zaštitili od pucanja.

Većini žena tokom trudnoće se koža prekomerno rastegne prilikom dobijanja na težini, a kao posledice toga javljaju se strije. Uglavnom se stvaraju na grudima, stomaku i na vrhu butina kao tanke crvenkaste linije. Ukoliko kožu dobro hidrirate i pazite da ne dobijete previše na težini, svešćete strije na minimum. Posle porođaja tragovi rastezanja prelaze u tanke srebrnaste linije. (Tacno ali sam ja uspela da prodje tri trudnoce bez njih)

Proširene vene mogu vam zadati mnogo muka, a izaziva ih hormon trudnoće ili materica koja pritiska nadole, pa sprečava protok krvi iz nogu u srce i mogu izazvati pojavu bolova u nogama. Da biste ublažili bol, pokušajte sa masažom nogu losionom. Nastojte da izbegavate da dugo stojite i, kad god vam se ukaže prilika, podižite stopala da olakšate neprijatnost.Šetnja će doprineti protoku krvi. Ako je za utehu, proširene vene obično nestaju brzo posle porođaja. (I jos jednom da napomenem da su kod mene jos uvek prisutne)

No comments: