Svetska nedelja dojenja - Beograd

(Roditelj.org)

Tradicionalna manifestacija

dojite s ponosom

NEDELJA 3. AVGUST
TAŠMAJDANSKI PARK
od 18h do 20h


Drage majke, buduće majke, roditelji i budući roditelji, pozivamo vas da dođete i budete deo jedinstvene manifestacije u našoj zemlji.


Udruženje RODITELJ se već treću godinu za redom priključuje obeležavanju Svetske nedelje dojenja koja se u internacionalnom terminu (1. – 7. avgusta) obeležava u više od 120 zemalja koje na ovaj način pružaju podršku majkama i budućim majkama.
I ove godine pokušaćemo da na jednom mestu okupimo što više majki koje doje i organizujemo najlepši zajednički „ručak” za bebe – majčino mleko!
Manifestacija je ove godine dobila zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja.
Promoterka događaja je voditeljka i glumica Jelena Helc.

Generalni sponzor manifestacije je

ZLATIBOR VODA

zlv

voda koja diše


Akcijom želimo da afirmišemo dojenje kao najprirodniji i najzdraviji izvor hrane za novorođenče, da na vreme, još u trudnoći, informišemo buduće roditelje o dojenju, prednostima, tehnikama, naročito o načinu rešavanja eventualnih poteškoća. Takođe da majkama koje doje pružimo punu podršku u tome.
Sam događaj je prevashodno pozitivna promocija dojenja, i podrška majkama i budućim majkama, ali i javni apel na društvo da se dojenje na javnom mestu kao čin ishrane deteta prihvati kao najlepši prizor, tj. izađe iz tabu okvira u našoj zemlji.
Na samoj manifestaciji svi zainteresovani će moći da dobiju stručne savete, razmenjuju iskustva i sa drugim majkama i dobiju informativni materijal. Očekujemo da, kao i prethodnih godina ugostimo više od 100 majki sa bebama, još oko stotinjak roditelja i budućih roditelja koji podržavaju dojenje, i dvadesetak stručnjaka koji se zalažu za promociju prirodne ishrane.
I ove godine očekujemo podršku i mnogih javnih institucija: Domova zdravlja, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", "Halo-bebe", ali i drugih institucija i organizacija koje su spremne da podrže i promovišu dojenje.


Svetska alijansa za zaštitu, promociju i podršku dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) ove godine ukazuje na značaj pružanja podrške majkama temom: Podrška majkama: do zlatne medalje! - povlačeći paralelu sa ovogodišnjim Olimpijskim igrama, a bavi se temom podrške dojenju koja je kod mnogih majki od presudnog značaja za početak i dužinu trajanja dojenja.


Od ove godine, naša zemlja se, sa ovom akcijom, pored 168 (trenutno) organizacija širom sveta, nalazi u kalendaru obeležavanja Svetske nedelje dojenja, na globalnom sajtu Svetske alijanse za promociju dojenja (WABA): http://www.worldbreastfeedingweek.org/worldwide.htm

No comments: