Razlozi za prekid dojenja

Problemi kod majke

Bolest

Ako ste teški srčani ili bubrežni bolesnik ili ste pak izuzetno anemični – onda ne bi trebalo da dojite bebu. Vašem telu potrebne su rezerve masti da bi proizvelo mleko tako da i ako ste ekstremno mršavi dojenje ne dolazi u obzir.

Ozbiljne infekcije


Ukoliko ste oboleli od AIDS-a odnosno ako ste zaraženi HIV virusom dojenje ne dolazi u obzir. Tuberkolozne pacijentkinje takođe ne mogu da doje. Ukoliko beba odmah po rođenju nije primila vakcinu protiv hepatitisa B i dobila gama-globulin, žena sa ovom infekcijom takođe neće moći da doji.

Lekovi

Medikamenti prodiru do mleka i mogu da budu štetnu po bebu. Tako da žene koje redovno piju lekove zbog bolesti štitne žlezde, kancera, ili pak one koje uzimaju antihipertizivne lekove, litijum, sedative i lekove za umirenje – ne bi trebalo da doje.

Narkotici

Zavisnice o narkotike takođe ne bi trebalo da doje svoju decu. Dakle korišćenje droga, duvana, alkohola kao i umirujućih sredstava u većoj meri negativno utiče na bebe preko majčinog mleka.

Oštećena dojka

Neodgovarajuće žlezdano tkivo u dojci ili neko oštećenje nerva oko bradavice što može da bude posledica povrede ili operacije. Takođe ženama kojima je odstranjen karcinom iz dojke ne bi trebalo da doje iz te dojke makar četiri godine nakon operacije.

Problemi kod bebe

Poremećaj metabolizma

Beba neće sisati ako ima poremećaj metabolizma kao što je PKU (fetilketonurija) odnosno netoleranciju laktoze koja čini da beba ne može da svari majčino mleko.


Deformiteti


Ako beba ima rascepljenu usnu ili nepce (zečija usna) ona neće moći da sisa mleko direktno iz dojke zbog deformiteta. U takvim slučajevima majka treba da izmlazava mleko i hrani bebu na kašičicu.

No comments: