Postujte prve tinejdzerske ljubavi

(Blic)

Kad se tinejdžeri prvi put zaljube, oni se susreću sa nečim do tada za njih nepoznatim. Zapljusne ih bujica intenzivnih osećaja koji su čas u usponu, a čas u padu.
Ova osećanja ih uglavnom zabavljaju, pa ih tinejdžeri intenzivno istražuju, a posebno ih zanima svet prvog mladića ili devojke. Ove rane i najintenzivnije veze obično brzo sagore. A upravo ovi prvi ljubavni koraci su uvek najteži i ponekad vrlo bolni. Jer uz telo koje se menja i razvija (a još ga i ne shvataju u potpunosti), tinejdžeri imaju vrlo osetljivu dušu koju je lako povrediti.

Kritike
Roditelji često ne shvataju ozbiljno te prve ljubavi, a ni bol i patnju kroz koju tinejdžer prolazi. To im može biti smešno, mogu im držati bukvice, mogu reći deci da su premlada kako bi to osećala, neodobravati vezu s voljenom osobom, pa čak im i braniti da se viđaju. Sve ovo je pogrešno! Ne možete sprečiti tinejdžera da se zaljubi, posebno sada kad mu je to sve tako novo. Mudri roditelji daju podršku svom detetu i pomažu mu da taj period prođe što bezbolnije i sa što manje komplikacija. Morate mu pokazati da neuzvraćena ljubav nije kraj sveta i da nije sam, već da zna da su oko njega ljudi koji ga vole bez obzira na sve.

Kratke ljubavi
Zaljubljeni tinejdžer se uvek povlači u sebe. Voljenu osobu doživljava kao projekciju svih želja, a ne kao zasebnu ličnost. Stoga se tinejdžeri često, u potrazi za idealnom ljubavi, zaljubljuju u pevače ili glumce. Potpuno su predani tim svojim prvim ljubavnim izabranicima i doživljavaju ih kao idole, proganjajući ih telefonskim pozivima, zaljubljenim pogledima, nastojeći da im se približe. Neretko jako pate, ali to im pomaže da bolje upoznaju sebe i da se pripreme za pravu vezu.

Pouke iz ljubavi
Bez obzira na kratkotrajnost, iskustvo strastvene ljubavi može brzo postati najbitnija stvar u životu tinejdžera. Zaljubljeni tinejdžeri provode sate pričajući. Ova intimnost ih podučava o identitetu, zbližavanjem s nekim drugim. Intimnost takođe uključuje otvorenost, deljenje i poverenje, pa doprinosi razvoju zrelosti. Uz otkrivanje novih emocija, većina tinejdžera po prvi put kod tih ljubavi oseti fizičku želju. To je prvi korak prema drugom stepenu ravoja - seksualnosti. Tinejdžeri koji imaju skladne porodične odnose lakše će se nositi sa svime što donosi ljubav.

No comments: