Dojenje smanjuje smrtnost medju bebama

(B92)

Bebe koje majke doje svojim mlekom imaju tri puta veće šanse da prežive od ostalih, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom obeležavanja Svetske sedmice dojenja.

To znači da bi dnevno moglo da se od smrti spasi 3.500 novorođenčadi ukoliko bi sve bebe u svetu bile dojene majčinim mlekom tokom prvih meseci života, prenela su francuska elektronska glasila.

SZO je objavila i da dojenje beba majčinim mlekom, koje je samo dovoljno za bebu dok ne napuni šest meseci, poboljšava njihov odbrambeni sistem i čak bi moglo da smanji opasnost od prenošenja virusa HIV (side) s majke na dete.

Svetska sedmica dojenja majčinim mlekom, koja se obeležava od 1. do 7. avgusta, je prilika za SZO, UNICEF i lokalna udruženja da promovišu dojenje majčinim mlekom kao značajan način borbe protiv smrtnosti među decom.

SZO ističe da i nakon prvih šest meseci tokom kojih je samo dojenje dovoljan način ishrane beba, ono treba da se nastavi, u kombinaciji s drugim namirnicama i napicima i do druge godine života, pa čak i duže ukoliko kvalitet majčinog mleka to dozvoljava.

Majčino mleko prirodno najviše odgovara potrebama novorođenčeta tako da nema zamenu.

Ono obezbeđuje za dete hranljive sastojke, antitela, hormone, sastojke koji podstiču imunitet i druge antioksidanse koji su mu potrebni.

Majčino mleko smanjuje i pojavu dijareje, ali i oboljenja vezanih za uho grlo i nos, kao i respiratorni sistem, a bogato je i vitaminom A koji štiti oči i smanjuje opasnost od infekcija.

SZO je nezadovoljna time što se samo 35 odsto novorođenčadi u svetu tokom prva četiri meseca života doji toliko hranljivim majčinim mlekom.

U Africi, na primer, manje od četvrtine dece doje njihove majke, što je slab procenat u odnosu na preporuke SZO, čak i ako postoji tendencija rasta.

No comments: