Mobilni posle dvanaeste

Kada svom mališanu možete da kupite telefon

Još nema ni 10 godina a već traži da mu kupite mobilni telefon. Kako da znate da li treba da udovoljite njegovom zahtevu? I kako da mu objasnite da će morati još malo da se strpi?

Između osam i 11 godina...
... možete da kažete „ne“. Vaše dete ima samo devet godina, ali traži mobilni telefon uz obrazloženje da ga stariji brat, koji ima 12 godina, već ima. Pošto deca nisu istog uzrasta, njihove aktivnosti, nivo razvoja i potrebe su različiti. Sasvim je normalno da mlađe dete žuri da odraste. Ono zato želi da ima ista ovlašćenja kao stariji brat ili sestra i da poseduje predmete koji su njima već dostupni. To, međutim, ne znači da roditelji treba da mu ispune želju. Naprotiv! Ako odbiju, učiniće mu uslugu: omogućiće mu da proživi sve etape svog detinjstva, ne preskočivši nijednu od njih. Ali kako da obrazložite svoju odluku? Jednostavno mu objasnite da će i on dobiti mobilni telefon kad bude stariji.

Između 11 i 13 godina...
... zašto da ne, ali pod određenim uslovima! Prelazak u više razrede osnovne škole predstavlja ulazak u jedan novi svet. Zašto to onda ne biste obeležili kupovinom mobilnog? To je utoliko korisnije ako dete sada ima nove obaveze, recimo ako ide u školu gradskim prevozom, ostaje samo kod kuće... U tom uzrastu vi ste mu i dalje i te kako potrebni. Ali, najbolje bi bilo da odaberete neki od modela sa sigurnosnim mehanizmom koji organičava pristup inetrnetu i određenim brojevima telefona. Nemojte, međutim, misliti da morate detetu da kupite mobilni ako je napunilo 11 godina. Vi najbolje znate da li je dovoljno zrelo i da ga neće izgubiti prvom prilikom. Ako niste ubeđeni da treba da dobije mobilni, objasnite mu da će ga dobiti onda kad postane odgovornije.

Počev od 13. godine...
... možda je vreme da pristanete. Ali pitajte ga prvo zašto toliko želi da dobije telefon. Zato što ga svi imaju? Ako ima dobre odnose sa prijateljima, činjenica da nema mobilni sigurno ih neće pokvariti. Uostalom, to što neko ne podleže pritisku većine može da bude velika prednost! Ali tačno je da će osećati da je drugačije od druge dece, a celokupan društveni život adolescenata danas se vrti oko mobilnog: on im omogućava da budu u toku s onim što se dešava, da se dogovaraju o izlascima, razgovaraju sa drugovima i drugaricama, a da ostali ukućani ne mogu da čuju o čemu pričaju... Kad je reč o odnosu prema mobilnom telefonu, adolescente i odrasle deli gotovo nepremostiv generacijski jaz, ali većina dece i roditelja smatra da je to, na kraju krajeva, ipak korisna sprava. Ukoliko ste odlučili da mu je kupite, jasno definišite pravila kojih će morati da se pridržava. I nipošto ne podležite pritisku da to bude najnoviji hit na tržištu. Tako ćete mu pomoći da izgradi pravi sistem vrednosti.

Maloj deci ne treba telefon
Korišćenje mobilnih telefona tokom trudnoće može da ima posledica na dete, tvrdi se u najnovijem istraživanju koje su zajednički sproveli UCLA i danski Aarhus Denmark. Ono je pokazalo da postoji povećan rizik od poremećaja u ponašanju ukoliko su majke kao trudnice razgovarale telefonom nekoliko puta dnevno. Tako rođena deca imaju psiholoških i socijalnih problema, uključujući hiperaktivnost, antisocijalno, pa čak i nasilničko ponašanje. Istraživači su intervjuisali 13.159 danske dece koja su rođena krajem devedesetih godina prošlog veka. Oko polovina njihovih majki je imala mobilne telefone i koristila ih često, dok druga polovina nije uopšte koristila mobilne telefone. Svega dva do tri poziva povećavaju šanse da dete pati od gore navedenih problema za čak 54 odsto. Ovaj procenat raste na čak 80 odsto ukoliko deca i sama koriste mobilni telefon tokom svog odrastanja. Ipak, istraživači priznaju da emisije mobilnih uređaja nisu merene, te da se ne može reći da su one isključivi krivac za pomenute probleme.


Ipak opsani
Potencijalno negativan uticaj mobilnog na zdravlje, samo neki ljudi shvataju ozbiljno. Francuski naučnici preporučuju da se deci do 12 godina, zabrani korišćenje mobilnog telefona, osim ako nije reč o hitnim pozivima.
Što je telefon dalje od uha, zracenje je manje. Pa ukoliko deca već koriste telefon najbolje bi bilo da imaju onaj sa slušalicama. Takođe, nije dobro ni da ga nose u džepu, već je najsigurnije mesto u torbi. Takođe, ako već koriste mobilni najbolje bi bilo da razgovore zamene sms porukama.
U svakom momemtu, roditelji treba da znaju da radiotalasi i elektromagnetna polja utiču na nervni sistem, posebno kada govorimo o deci.

No comments: