Saveti za tate



Dete menja život, podjednako mamama i tatama. Nisu više oni najvažniji, sad se cao život reorganizuje radi novog malog člana. Kako bi sve funkcionisalo, važno je da znate da se postavite i preživite prvih nekoliko meseci, kada je sve još novo i vama nepoznato. Nova uloga nije laka ni mamama ni tatama. Evo nekoliko saveta za novopečene očeve koji bi trebalo da im pomognu u toj novoj ulozi:

Neka vam vreme provedeno s porodicom bude prioritet – Nakon nekoliko godina, kad pogledate unazad, neće vam biti žao što niste radili prekovremeno, nego što niste više vremena provodili s decom. Čak i ako ste gledali dete dok spava, dobro ste potrošili vreme. Kada vam bude teško, uvek se možete setiti te slike, koja će vas umiriti.

Igrajte se s decom – Nema ništa lepše od dečjeg osmeha. Poigrajte se s mališanom i izgradite čvrstu vezu.

Iskoristite vreme dok su bebe male da prošetate zajedno – Dok su deca mala, lakše je s njima izaći u šetnju nego kada počnu da trčkaraju okolo. Prošetajte s bebicom, to će prijati i njoj i vama.

Budite vrlo strpljivi i razgovarajte s partnerkom – Porođaj može biti vrlo traumatičan, kao i ludovanje hormona nakon detetovog rođenja. Stoga imajte razumevanja za dragu. Ako vam sve to teško pada, prisetite se kako treba da budete još malo strpljivi jer će sve doći na svoje.

Nastojte da se ne opteretite previše – Kada imate dete, broj obaveza u kući povećava se i sve traje duže nego obično, pa nećete stizati da obavite baš sve ako sebi natovarite i druge obaveze.

Savetujte se sa stručnjakom – Ako imate neko medicinsko pitanje, pozovite pedijatra, ali nemojte paničiti. Bebe su svesnije situacije nego što vi mislite.

Pričajte s drugim očevima o svojim iskustvima – Razgovor pomaže, a drugi će vas očevi s najbolje razumeti, jer su i sami u istoj situaciji.

Pripazite na sebe – Pazite kako vozite, šta jedete i koje rizike preuzimate. Detetu ćete trebati još dugo, zato morate biti dugo zdravi i snažni. Vaša sreća i zdravlje najbolji su poklon za dete.

Slušajte instinkte i intuiciju – Poslušajte savete drugih, čitajte knjige o roditeljstvu, ali imajte na umu da ste vi autoritet za dete. Niko ga ne poznaje bolje od partnerke i vas.

Ponekad će biti trenutaka u kojima će vam biti veoma teško i kada ćete se sa setom prisećati onih dana kada ste mogli raditi šta god ste hteli. Izađite, duboko udahnite i setite se da vas kod kuće ipak čeka najveće blago. Sigurno ćete se srećni vratiti novim, slatkim brigama.

No comments: