Pitanje pristiglo mail-om

Draga Tea,
imam jedno pitanje za vas,htela bih da odbijem svoju 15-o mesecnu bebu od sisanja ali nikako mi ne polazi za rukom,ona bi po ceo dan sisala i nocu se cesto budi,naravno sve jede ali joj sika dodje uvek kao poslastica,zaigra se pa dodje da siki malo i sve tako.Svaki put kad odlucim bude mi zao jer ona pocinje da vristi i da me stipa preko majice, pri tom obicno mleko nece,flasicu ni cuclu samo da sisa.
molim vas,dajte mi neki savet,zivm u inostranstvu i po ceo dan smo nas dve zajedno,same ne mogu ni da se sklonim ni da joj skrenem paznju.
Hvala unapred
Veliki pozdrav

Odgovor:

Cao izvini za malo cekanje,
Molim te da predjemo na TI. Da bi ti bolji savet dala trebaju mi neki odgovori.

Interesuje me koliko puta sisa u toku dana i noci, koliko puta? Da li joj je neko od tih sisanja pun obrok ili uvek samo kao dopuna obroku? Da li, koliko i sta jede od mlecnih preradjevina u toku jednog dana (jogurt, pavlaka, sir...)? Kako pije ostale tecnosti (flasica, casa sa piskom, obicna casa...)? Koje mleko si probala da joj uvedes (adaptirano ili obicno kravlje)?
Ocekujem tvoj mail.

Nastavak je u komentarima ispod ...

3 comments:

Anonymous said...

Cao,
u toku dana mnogo puta ali to nije sisanje vec se zaigra i onda dodje do mene i vuce me za majicu srkne i nastavi ili dok gleda crtani,uspavljuje se sisajuci popodne i uvece jer imam utisak da ne bi ni spavala jer se baca,vristi.
U toku noci oko 3 puta se budi ali odmah kad dobije siku ona nastavi,ona bi stalno sisala!Normalno jede ali posle jela bi jos malo sikila.
Jede jogurt i kackavalj,mleko i plazmu .davala sam joj kravlje i adaptirano na cuclu nece na slamcicu je pre neki dan srknula sa neskvikom kravlje bas me je iznenadila i to je bilo to.
Pije iz case,case sa siskom,flase na slamcicu ali cuclu nikako,pije uglavnom vodu nekad sokic ali to je retko.
Ja ne bih prekidala dojenje naglo,vec postepeno jer je srasno vezana za sisanje bar tako izgleda,molim vas daj te mi nekakav savet volela bih da to postepeno uradim da bude sto bezbolnije za nju.opredelila sam se za dojenje jer sam dosta citala o tome u trudnoci koliko znaci detetu,imunitetu i psihickom razvoju pa ne bih volela da na kraju bude trauma za nju.
Hvala!
Veliki pozdrav!

Tea said...

Posto je to po meni vise sisanje tek da sisa a nema neke vece potrebe za njim osim emocionalne ili mozda mnogo vise navika da sisa, pokusaj da joj odvratis paznju kada primetis da ce traziti. Kupi npr neku finu solju po njenoj zelji neka sama izabere izmedju npr dve koje bi bile adekvatne i neka uvek bude spremna za taj trenutak. Morace s da budes veliki diplomata po tom pitanju i da budes uporna. Bilo bi dobro da izbacis ta sisanja u toku dana osim ovog za spavanje i naravno vecernjeg.
U praksi se pokazalo da je najteze izbaciti vecernje sisanje a sva ostala u toku dana se jednostavno jedno po jedno ukidaju ali ne brzo vec svakih nekoliko dana po jedno.
Npr odredis sebi da od jutarnjeg podoja do vremena za dnevno spavanje nema sisanja i to je to. Odvracas paznju i nudis vodu iz omiljene solje. Posle 3-4 dana kada se taj ritam ustali postepeno izbacujes sledeci "podoj" koji je na redu sve do sisanja pred spavanje. Moraces da budes fleksibilna i dovitljiva da polako svedes dojenje na popodnevno i vecernje. Nocna dojenja ostavi dok ne sredis prvo dnevna.

Kada sredis dojenja na pred spavanje popodne i vece vremenom cete savladati i uspavljivanje preko dana bez sisanja. Imas na blogu tekst o samostalnom uspavljivanju. Jako je dobar i proveren.

Posto jede raznovrsnu hranu i sve mlecne proizvode koje si nabrojala to je samo pokazatelj da nemoras da se brines zbog smanjenja podoja. Super je sto ne koristi flasicu i nema potrebe da je sada uvodite. Nudi posle obroka u toku dana vodu i to je to. Na kravlje mleko ce da predje ako joj se povremeno nudi mlako mleko. U pocetku ce mozda popiti samo gutljajcic ali ce se vremenom navici na ukus i kolicina ce biti veca. Nemoj da je teras na silu vec neka joj uvek bude ponudjeno. Eksperimentisi kao sto vec radis, sa neskvikom , slamcicama i sl. Ni moja deca nisu htela kravlje ali sam sipala uvek u najmanju soljicu za kafu i posle nekog vremena umesto samo da liznu pocinjali bi malo po malo da ga piju.

Skoro je moje najmladje dete mnogo kasljalo i nije htela nikako ni da primirise caj od korena belog sleza (da joj olaksa kasalj) i njen tata se dosetio da kada skuva sebi kafu njoj servira caj u istoj soljici kao sto je njegova kafa. Pozvao je da sedne za sto da njih dvoje piju kafu i pricaju sta su radili tog dana. Nisam mogla da verujem da joj se ta igra toliko dopala da je vrlo rado popila sav caj. Neverovatno ali upalilo je.

Pusti masti na volju i javi kako napredujete. Tu sam za jos pitanja ili ako je nesto ostalo nejasno.

Tea

Anonymous said...

Hvala puno,javljam vam sta smo uradile
VELIKI pozdrav