Babske price ili drugacije receno pogresni saveti

Sigurna sam da ste sve do sada cule jako mnogo dobronamernih saveta, kako od komsinice, rodjake, mame pa cak i od nepoznatih osoba. Evo samo par njih koji su vezani za dojenje a pogresni:

Zene koje doje moraju da piju jako mnogo tecnosti

NE. Ovo nije tacno. Pijenje velike kolicine tecnosti ne mora da znaci da ce se I vama povecati kolicina mleka. Dovoljno je da pijete uvek kada osetite potrebu tj kada ste zedne. Vrlo dobro se secam da mi se redovno desavalo da bas kada uzmem bebu da je dojim osetim potrebu da popijem casu vode. To je jednostano bio signal mog tela da mi treba tecnost. Zato slusajte vase telo. Nije potrebno piti na silu.

Morate praviti pauze od bar dva sata izmedju podoja.

NE. Beba mora da sisa uvek kada trazi bez obzira kada je poslednji put sisala. Nemojte nikada da gledate na sat kada dojite bebu. Pa i vi kao odrasla osoba nemate uvek u isto vreme potrebu za jelom ili tecnoscu. Ponekad imate vece a nekad manje razmake izmedju obroka, zar ne? Ne verujem da za sebe gledate na sat pa sebi uskracujete hranu ili vodu jer ste malopre jeli ili pili, pa zasto bi to radili bebi koja zavisi od vaseg mleka. Bebe vrlo dobro znaju kada zele da sisaju.

Zbog dojenja ce vam otpadati kosa.

NE. Otpadanje kose vise nego sto je uobicajno je normalna pojava koja sledi posle porodjaja i to nema nikakve veze sa dojenjem. Zbog velikog uticaja koji trudnoca ima na nase hormone zivotni vek dlake se produzava tako da jako malo kose otpadne u toku trudnoce. Posle porodjaja hormonski status se ponovo menja i vraca u normalu tako da organizam odbacuje sve dlake kojima je vek pri kraju. Zbog toga sve zene prolaze kroz proces pojacanog otpadanja dlaka. Vasa kosa se vraca u normalu.

Dojenje ce ti unistiti dojke, zbog dojenja ce se opustiti

NE. Cinjenica da li ce neka zena dojiti ili ne nema uticaj na spoljni izgled dojki. Ubrzo po prestanku dojenja nije moguce na osnovu dojki odrediti koja zena je dojila a koja nije jer TRUDNOCA menja izgled dojki a ne dojenje. Trudnoca utice na izgled dojki. Na njihov izgled posle trudnoce utice kolicina vezivnog tkiva koje utice na to da li ce dojke neko vreme posle trudnoce vratiti svoj predjasnji izgled ili ne i u kojoj meri. Uostalom vreme utice na sve pa i na izgled dojki tako da vremenom bez obzira da li je zena bila trudna, dojila ili ne sve dojke se vremenom promene. Gravitacija cini svoje a i vezivno tkivo popusta.

No comments: