Pitanje pristiglo mail-om

Pitanje:

Draga Tea,
Unaprijed se izvinjavam ako se ponavljam sa pitanjem (gledala sam u arhivi ali nisam naisla na istu temu).
Moja beba ima nesto preko 3 nedelje i od prvog dana je iskljucivo na prirodnoj hrani (sa par izuzetaka dohrane u porodilistu).
U medjuvremenu vrlo lijepo napreduje, stolicu ima redovno (prilikom svakog podoja, pa i cesce), zlatno zute boje i poprilicno obilnu sto me sve navodi na zakljucak da nemamo problem sa kolicinom mlijeka i da beba fino jede.
Nas problem je sledeci - u poslednje vrijeme desava se da beba nece da zaspi cijeli dan ukoliko ne sisa. Neki put pomaze i nosenje, ali ne uvijek. Mislili smo da su poceli grcevi, ali kako rekoh, kad je uzmemo u ruke ili joj dam da sisa (jer ona naravno trazi -stavlja rukice u usta, grize pelenu i sl), ona naravno prestane da place.
Pravilo je da kad je takva danju nije nocu i obratno. Dakle,drugi dio dana sisa pola sata ili cak manje i odspava 2-3 sata.
Sve u svemu, nasa beba obozava da sisa, a ja od silnog dojenja ne stizem nista da radim po cijeli dan.
Davali smo joj i cuclu - lazu (5 vrsta smo probali), ali ne prihvata je nikako.
Da li imate neku preporuku za nas kako da nasa beba bude manje na grudima a i dalje i zadovoljna?
Hvala unaprijed,
Mama M.

Odgovor:

Cao M.,
dobrodosla na moj blog. Drago mi je da imas bebu koja lepo napreduje. Sve bebe u periodu kada su stare oko 3 nedelje imaju mali skok u razvoju kada im se poveca potreba za mlekom. Tada su nervoznije, vise placu i na taj nacin traze da cesce sisaju. Budi uporna i doji uvek kada beba trazi i neka sisa sve dok sama ne pusti dojku jer se naruckila. Ukoliko joj ne budes udovoljavala doci ce do poremecaja u sistemu ponude i potraznje tj beba nece uspeti da posalje dovoljno signala tvom telu da joj trebaju vece kolicine mleka jer je porasla.

Budi strpljiva par dana i sve ce se normalizovati.
Sto se tice posla po kuci, opusti se jer radis najvazniji posao na svetu, svojoj bebi dajes najbolju hranu koja joj obezbedjuje da se pravilno razvija i raste i da bude jaka. Ima vremena za rad u kuci i za posao. Ukoliko si u mogucnosti nadji nekoga ko ce ti pomagati oko kucnih obaveza a ti se posveti bebi.

O skokovima u razvoju sam vec pisala ali uglavnom u odgovorima na pitanja. Moracu da napisem jednu temu iskljucivo o njima. Ocekuj sledeci skok sa 6 nedelja starosti pa sa tri meseca. Posle toga ce sve ici mnogo lakse. Beba ce biti veca i jaca pa ce i podoji krace trajati. Razmak ce biti "normalniji". Ima vremena za kucu. Sada si potrebna bebi.

Opusti se i probaj da razmisljas o lepim stvarima koje cete raditi uskoro. Stize lepo vreme pa cete i izlaziti vise.

Pozdrav od Tee

2 comments:

Anonymous said...

Draga Tea,
Hvala Vam puno na odgovoru i ohrabrenjima. Mnogo ste nam pomogli :))
Dakle, sa mojom bebom je sve u redu :)
Nikada ranije nisam cula za skokove u razvoju, a nakon Vaseg odgovora, kada sam ga "googlovala" vidjela sam da se cesto pise na tu temu...
Moja beba jeste jako brzo napredovala za mali vremenski period, iako nije rodjena sa malom TT.

Cestitam Vam na ideji za blog i iznad svega dobroj volji i zelji da pomognete mamama!
Od sada bicu redovan posjetilac Vaseg bloga i nadam se da cu imati prilike i ja nekome da budem od koristi.

Srdacan pozdrav,
M

Tea said...

Uvek je lepo cuti reci podrske i ohrabrenja da nastavim dalje. Hvala