Pitanje pristiglo mail-om

Pitanje:

Postovana Tea,
Sajt Vam je odlican.Kao iskusnoj mami obracam Vam se za par savjeta.
Moja Ana ima 3mjeseca i 8 dana,do sad je zaspivala nakon podoja oko 19:30 i budila se oko 3,3:30 za podoj,pa opet oko 6 kad se i budi,medjutim
zadnjih tri noci sisa na svaka 3-4 sata,da li je to skok u razvoju?Danju je sa razmaka od recimo 3 sata ucestalo na 2- 2 i pol.Brine me da li nemam dovoljno mlijeka danju pa to nadoknadjuje nocnim obrocima.Iako djeluje zadovoljno i sito nakon dnevnih obroka.6500g vagana prije par dana.
Da li se skok u razvoju sa 3 mjeseca manifestuje samo cescim trazenjem podoja ili ima jos kakvih znakova i koliko traje?
Objasnite mi molim Vas kako da cuvam mlijeko koje izmlazam?Koliko se moze cuvati(rok trajanja)da li se zamrzava ili u frizideru bez zamrzavanja.Sad kad se izmlazam radim to rucno,bolno je i nikad ne uspijem da se izmlazam do kraja a i nevladam bas tehnikom(sporo i bolno),kupicu pumpu, jer se izmlazam prije spavanja pa bih ujedno da mlijeko i sacuvam,za rijetke trenutke kad nisam kuci da tata nahrani kcer( da ne polomim vrat zureci kuci)
Treci savjet za koji Vas molim je u vezi zaspivanja.Zbog grceva prva dva mjeseca navikli smo se na ruke,tako da moja kci svijet najvise voli da proucava iz narucja sto mi i nije problem koliko to da zaspiva dok ju nosam,ako je previse nervozna onda jos mora i da sisa makar je sita i povuce dva puta i zaspe.
Pokusala sam da ju stavim u krevetac(mir i tisina,lagana muzika,ja pjevala,igracka koja svira,milovala,njihala u krevetcu,)i da se ne obazirem na fazu od kenjcanja preko placa dok se ne zakocene i tu popustim,ne uspijem ju smiriti dok ju ne uzmem u ruke.Da li je upornost rijesenje?Znam da sam ja pogrijesila s ovom navikom,ali je to bilo jedino rijesenje da prezivim grceve( stalno nosanje i zaspivanje na meni po 15 minuta).
Veliki pozdrav,unapred zahvalna N.

Odgovor:

Cao N.
Drago mi je da ti se svidja. Naravno da je skok u razvoju. Zato cesce sisa i ponovo se budi nocu. Skok u razvoju se manifestuje najvise bas ovim sto vam se desava, beba stalno trazi da sisa, poremeti red koji je imala, budi se i nocu da sisa, placljiva je i nervozna...

Sto se tice izmlazanja i cuvanja mleka i to je naravno moguce. Duzina trajanja cuvanja mleka zavisi od toga na kojoj temperaturi se cuva (sobna temperatura, frizider ili zamrzivac) a ukoliko je zamrznuo gde se cuva (u kakvom zamrzivacu).

Evo i tabele:

Na sobnoj temperaturi - 6-10 sati
U frizideru (u dubini frizidera ne u vratima) - do 5 dana
U zamrzivacu (polica u sklopu samog frizidera) - 2 nedelje
U zamrzivacu (police koje imaju svoja vrata) - 3-4 meseca
U dubokom zamrzivacu (sanducar) 6 meseci pa i duze

Ukoliko se mleko ne zamrzava bolje je koristiti plasticnu posudu jer se odredjene supstance iz maminog mleka (leukociti) lepe za staklo i beba ih ne dobija. Ukoliko se mleko stavlja u zamrzivac onda je svejedno jer ih hladnoca unistava.

Naravno pre izmlazanja potrebno je oprati ruke da bi sto manje bakterija doslo u kontakt sa mlekom. Najprakticnije je koristiti pumpicu za izmlazanje mleka.

Sto se tice spavanja tu postoje mnoga razlicita misljenja. Ima mama koje se trude od rodjenja da uvode gvozdenu disciplinu i odvojenost bebe u zasebnoj sobi do onih koji spavaju sa bebom u istom krevetu jako dugo. To je jako individualna stvar. Ja imam troje dece i sa svo troje sam prosla tri razlicite metode. Prvo dete sam ostavljala da spava samo u sobi iako je plakalo (sada mi je zao), drugo je bilo takav tip da je moglo samo da ostane i da se ne buni (naucila je jednostavno da se sama zabavi u kreveticu i da zaspi). Mislim da je ipak najbolja poslednja u kojoj smo dozvolili nasem najmladjem detetu da spava sa nama i da je uvek neko sa njom u krevetu kada treba da zaspi. jako mnogo toga zavisi od bebe do bebe.

Sve je to neka skola kroz koju sve mame prodju. Moraces sama da nadjes ono sto je najefikasnije u vasem slucaju.
Evo gore kao zasebna tema nekoliko saveta i metoda za uspavljivanje, pokusaj i budi strpljiva.

Pozdrav od Tee

No comments: