Pitanje pristiglo mail-om (zastoj mleka - drugi deo)

Pitanje:

Draga Tea,

ponovo ti se javljam da ti se puno zahvalim, lijepo kad znaš da na nekog u teškim situacijama možeš računati a i imati pomoći velike! Moj Luka je dobro halapljiv pa mi i on dosta pomogne, ali zanima me zašto mi se taj bol i taj zastoj stalno vraćaju.Samo što riješim problem na jednoj dojci, za dan dva to isto mi se desi i na drugoj dojci, samo možda mijesto bola bude drugo i sve tako u krug, riješavam jednu pa drugu dojku.Voljela bih ako znaš da mi kažem zbog čega mi dolazi do zastoja mlijeka? Ili su mi možda grudi prepune mlijeka? Ili ih ne izmuzam?Dali da smanjim unošenje tečnosti?Čula sam da dojke stalno posle podoja treba izmuzati, ali ja to rijetko radim, pa je vjerovatno i to jedan od razloga.Inače mi uvijek posle podoja ostane još mlijeka u grudima. Čudno mi je to za izmuzanje, nekako mi je to logično za prvih čertdeset dana, ali već sa 3.5 mjeseca djetetu, nema mi nikakve logike.Ponuda-potražnja, taj ritam se trebao već uspostaviti, a ako izmuzam mlijeko,ono će još više nadoći, da li je to tačno? Nadam se da sam koliko je moguće bila jasna sa pitanjima, mada je nekad teško pravilno objasniti.Voljela bih da nastavim da dojim i nadam se da me ovi problemi neće spriječiti u tome, i mogu samo reći da sve majke koje doje mogu biti presretne, ako nemaju ovakvih i sličnih problema!!! Pozdarv veliki i sretna nova godina tebi Tea i tvojoj porodici i naravno svim ostalima sve najbolje!
HVALA TI JOŠ JEDNOM I POZDRAV

Odgovor:
Hvala na cestitkama i ja Vama zelim lepu mirnu i sretnu Novu Godinu!

Mozda jednostavno ne uhvati lepo dojku pa to pravi problem cim ti se stalno vraca. Pokusaj sa promenama polozaja pri dojenju i potrudi se da lepo uhvati sto veci deo areole (tamnog dela oko bradavice).

Probaj da posle podoja izmuzes bar malo mleka i da onda stavis hladnu oblogu na mesto gde se napravio cvoric ali nemoj da je drzis duze od 15 minuta. Toliko je vise nego dovoljno. Izmlazanje nema veze sa staroscu bebe ono je jednostavno resenje za dosta problema u dojenju i moze da pomogne mamama koje imaju problem sa viskom mleka da ne bi doslo do mastitisa (upale dojke ili njenog dela) kao i mamama koje imaju manjak mleka da bi se povecala proizvodnja mleka. Znaci starost tvoje bebe nije merilo da li je potrebno ili ne izmlazati se. Mleko ce se povecati jedino ako si jako uporna i ako se posle svakog podoja izmlazas bas dosta, a ako je to samo malo da izvuces deo mlčeka koji je u tom trenutku visak onda nece.

Pred podoj stavi toplu oblogu da se lepo opuste kanali. Nemoj da smanjujes kolicinu tecnosti a ni da je povecavas vec pij uvek kada si zedna. Ja se secam da sam uvek u toku podoja imala osecaj da MORAM da popijem casu vode. Jednostavno mi je telo trazilo. Znaci nemoj na silu da pijes vodu ali nemoj sebi ni da je uskracujes, oslusni sta ti telo kaze.

No comments: