Debela ili predebela beba?

Da li beba koja se iskljucivo doji moze da bude predebela?NE.

Dugo se verovalo da je bebe koje su iskljucivo na maminom mleku, a debele gledano po tabelama ocekivane tezine beba, potrebno staviti na dijetu. Smatralo se da ce beba koja je debela izrasti u debelu osobu i da ce zbog te debljine imati problem sa raznim bolestima a pre svega dijabetesom, povisenim krvnim pritiskom i uopste problemima sa srcem i krvnim pritiskom. Medjutim zahvaljuucim napretku medicine godinama je pracen rast i razvoj beba koje su u svom ranom razvoju imale visak telesne tezine i to kako kod beba koje su bile na vestackoj tako i na prirodnoj ishrani.
I do kakvog su zakljucka dosli? Masnoce iz maminog mleka nisu ostavile nikakvu posledicu po zdravlje beba koje su bile na majcinom mleku. Jednostavno te masnoce se razlikuju od "praznih" masnoca koje se nalaze u adaptiranom mleku. Misici beba koje su sisale su bili cvrsci i jaci. Sve bebe u smojim prvim mesecima mnogo lakse dobijaju na kilazi iz prostog razloga a to je zato sto su fizicki neaktivne i sve to sto tada skupe ce lako potrositi onog trenutka kada pocnu da budu zivahniji. Zamislite samo koliko snage treba da se beba okrene ili podigne glavicu, a da ne pominjem puzanje ili hodanje. Tada se sve te zalihe istope za cas.
Veliku ulogu u tome da li ce vasa dojena beba biti krupna i debeljuskasta ima i genetika. Jednostavno neke bebe su genetski predisponirane da budu krupne i debele dok su kod nekih roditelja uobicajne mrsavice.
Nemojte da se opterecujete tezinom vase bebe sve dok je zivahna i zdrava. Doci ce i vreme kada ce se sve to jednostavno topiti i vasa beba ce postati dete koje stalno skakuce i trci.

4 comments:

Anonymous said...

Misici beba su mogli biti jaci i cvrsci zbog BELANCEVINA, ne zbog masnoce u majcinom mleku. Masnoca je neophodna za optimalan razvoj mozga. Većina tkiva ljudskog mozga sastoji se od masnoća, i u ljudskom mozgu postoji najveća razmera masnoće naspram belančevina. U odnosu na druge sisare, ljudsko mleko ima najmanji sadržaj belančevina. U kravljem mleku ih ima skoro tri puta vise. Zato tele hoda istog dana kad se rodi.
Imam primedbu na "prazne" masnoce u adaptiranom mleku. U adaptiranom mleku se nalaze zasicene i nezasicene masti, ne "prazne". Zasicene, koje su stetne, mogu da se nadju i u majcinom mleku, ukoliko majka jede hranu bogatu zasicenim masnocama npr. kotlet, ili jaja "na oko", ili neke mlecne proizvode od kravljeg mleka...

Tea said...

O tome da li tele hoda po rodjenju zbog belancevina u maminom mleku ili ne, nije na meni da o tome raspravljam. Moje misljenje ja da kravlje mleko nema veze sa time vec neke druge stvari vezane za razvoj teleta jos pre rodjenja. Nebitno za moj blog.
Poenta je da je mamino mleko ZAKON za bebe i da nikada nijedno adaptirano mleko nece biti toliko dobro kao mleko zdrave majke.

Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро

Anonymous said...

Ne treba biti posebno pametan da bi znao da nista na svijetu ne moze zamijeniti majcino mlijeko. Zao mi je majki koje nisu dozivjele tu bliskost sa svojim djetetom...