Pitanje pristiglo mailom: Razne teme

Zdravo Tea,

Procitala sam tvoj blog za dojenje i stres i moram ti se zahvaliti da si me malo ohrabrila. Naime sta se desilo, imam bebu od tri mjeseca i uredno i redovno sam je dojila i vec do sad svaki mjesec dobije po kilogram. Medjutim prije par dana imala sam stresnu situaciju i desilo se da mi se mlijeko prestalo obilno luciti i da mi bebac sad trazi samo jednu tj. desnu dojku.

U svom postu ti si navela da ce se mlijeko vratiti kad se pocnem opustati i ja se tome nadam, mada sam danas pocela da izdajem tu lijevu dojku da bih podstkla jos vise lucenje miljeka, cak sam dosla na ideju da uzmem sprej oxitocin, medjutim kad sam vidjela side effects malo me strah jer nekad znam dobiti aritmije srca pa se plasim da ih ne bih dobila opet.

Imas li neki savjet za mene ili prijedlog kako da povratim kolicinu mlijeka koja se ranije lucila vise, a sad je smanjenog intenziteta, jer se bojim da ne bi prestalo skroz da se luci. Desna dojka za sada proizvodi mlijeko i veca je od lijeva, dok lijeva je kao sto sam rekla usporila svoju produkciju.

Unaprijed hvala,
H

Odgovor:

Cao H,
jako mi je drago kada vidim da moj blog nekome pomaze.
Kazi mi koliko je stara tvoja beba? Ovo mi je vazno.

Da li ti se mozda vrati mesecni ciklus?
Nudis li i dalje dojku koju beba nece?
Dojis li nocu?
Da li beba spava sa tobom u toku noci ili ne?

Odlicno je sto izmlazas mleko iz nje, nastavi da odrzavas kolicinu mleka. Maltene sve bebe imaju svoje trenutke kada danima odbijaju da sisaju iz jedne od dojki vec se vezu samo za jednu a drugu uporno nece.
Cekam tvoje odgovore da bi nastavile dalje.

Pitanje:

Zdravo Tea

Hvala velika na svemu, ja sam ti bila uporna sa dojenjem te druge dojke i sad je ok, bila sam ti na odmoru u Turskoj pa je sve bilo i vise nego dobro s nadolaskom mlijeka jer sam bila i opustenija i nekako je tamo bolje papao. Recimo da kuci je spavao od 9 do 6 am, znaci u tom vremenu se nie budio za dojenje, dok je tamo to bilo oko 12 navecer sto je pospjesilo proizvodnju mlijeka, a ja ti draga sva sretna. Sad planiram da ga u toku spavanja dojim navecer nekad oko 10h i 12h, ali da ga ne budim, jer mi je ovo nekako veliki razmak.

Nego reci mi sta pospjesuje stvaranje mlijeka vise, ja pijem caj za dojilje, uz rucak obavezno supu i trudim se jesti da djete ima dovoljno mlijeka. Ja sam ti od drugog mjeseca dojenja dobila 5 kg dok u trudnoci nisam dobila nista i bas sam bila super, bebac je imao 3900 kg i dug 53 cm, a sad skoro ima 4 mjeseca. Zanima me da li trebas vise jesti i kad da pravim zadnji obrok za sebe da li moze biti oko 6 navecer ili mozda da jedem i nekad kasnije. Pomozi mi pls jer sam u prvoj trudnoci prije 8 godina poslije poroda isto dobila oko 10 do 15 kg, pa se sad bojim da ne bude isto s tim da sam tad koristila dohranu i nisam bas znala sve ovo sto znam danas, a sad samo dojim i planiram tako do 6 mjeseca, a onda bih Denisu uvela kasice i sokove.

Molim te daj svoje misljenje, komentare i savjet, jer sam radila sve kao si napisala na svom blogu i dosta si mi pomogla za dojenje, oprosti sto ti se nisam javila kasnije.

LP
H

Odgovor:

Super!
Drago mi je da se sve stabilizuje. Sto se tice tvoje ishrane nemoj da jedes zbog dojenja. Sto se tice veze izmedju tvoje ishrane i dojenja ona je sledeca:
Potrebno je da jedes u sasvim normalnim kolicinama, raznovrsne, preporucuje se da mama jede cesto ali male obroke, sto vise voca i povrca a tecnosti onoliko koliko joj organizam trazi, nema potrebe da se pije na silu. Potpuno je svejedno sta se pije. mame obicno hvale cajeve za dojilje, bozu i sl ali i sama voda je sasvim dovoljna. Poenta je da se uvek kada mama oseti zedj popije casa vode. Meni se redovno desavalo da kako stavim dete da sisa osetim nenormalnu zedj tako da sam uvek pri ruci imala casu vode. Sam cin stvaranja mleka trosi oko 500 kalorija na dan a to nije uopste mnogo (pogledaj na raznim stvarcicama na kojima ima opis kaloriske vrednosti i videces) tako da se mame uglavnom ugoje jer misle da im treba mnogo hrane da bi imale vise mleka. Cak sto vise, mame koje su se dosta ugojile i ostao im je veliki visak posle porodjaja taj isti visak ce normalnom ishranom bez preterivanja dobrim delom da se istopi jer ce organizam da taj visak koristi za stvaranje mleka.

Znaci:
raznovrsna ishrana
cesti mali obroci
tecnosti koliko telo trazi

Sve sto unosis a nije potrebno tvom organizmu odrazice se kao visak kilograma. Hrani se zdravo. Sto se tice kasne vecere moja ti je preporuka da veceras oko 18 kao sto kazes a ako ti se jede kasnije neka to bude sveze voce niposto jos jedna vecera ili slatkisi. Meni je pomoglo. Drzim ti palceve za dalje dojenje.

Tu sam ako te jos nesto bude interesovalo.

Pitanje:
Tea,

Molimte da mi pomognes oko vakcinisanja beba. Denisu ej sada 4 mjeseca za koji dan i kod nas za koji dan trebaju doci neke nove vakcine, ali en pantax 5u1. mene je strah dati ove stare jer imaju bas puno rekacija, pomozi mi. Deni je primio bcg u bolnici i drugu dozu hep b u drugom mjesecu. ostale nije jer cekamo te nove u bolnici, ali opet ne te nove accelularne negpo neke opet stare nisu sigurno koje, smijesno zar ne.

Hvala velika
H

Odgovor:

Ja jedino sto mogu je da ti prenesem svoje iskustvo. Imam troje dece i svo troje je dobijalo ''stare'' vakcine. Znam da se sada uglavnom kupuju novije vakcine 5u1. Najbolje je da se oko primanja vakcina posavetujes sa pedijatrom jer je on najupuceniji po tom pitanju.


No comments: