Uvucene i ravne bradavice

U toku trudnoće nije potrebna nikakva posebna nega grudi i bradavica u svrhu pripreme za dojenje. Preporučljivo je u trudnoći kupiti čvrst, pamučni grudnjak koji pruža dobar oslonac i dovoljno mjesta te paziti da ga na vrijeme zamijenite većim kako grudi budu rasle. Dojke je dovoljno prati čistom toplom (ne prevrućom) vodom te ih osušiti laganim tapkanjem mekanim pamučnim peškirom. Možete ih nakratko ostaviti da se suše na vazduhu. Sapuni, losioni i alkohol nisu potrebni, a mogu uzrokovati smetnje i zato ih ne bi trebalo upotrebljavati.

«Očvršćivanje» bradavica trljanjem grubim peškirom koje je ranije bilopraksa više se ne preporučuje. Pokazalo se da se na taj način može sa bradavica ukloniti zaštitna supstanca koja se na njima luči tokom i nakon trudnoće, a mogu se i podstaknuti i kontrakcije maternice. Umesto toga, bilo bi dobro nežno masirati grudi. To vam može pomoći kasnijem lakšem «rukovanju» grudima, a može se pokazati i korisnim ukoliko se budete trebali izmlazati. Zatražite od svog ginekologa da vam, u toku trudnoće, pregleda grudi i bradavice.

Najčešće nepravilnosti dojke su ravna i uvučena bradavica koje (ponekad) detetu mogu otežati početak dojenja i pravilno prihvaćanje dojke.

Kako da razlikujete ravne od uvučenih bradavica:

Ravne bradavice neće se ispupčiti pri podražaju ili hladnoći.

Uvučene bradavice će se još više uvući ako se okolina bradavice pritisne. Uvučenost bradavice uzrokuju vlaknaste tetive koje povezuju bradavicu s tkivom koje se nalazi ispod nje. U mnogim će se slučajevima tetive opustiti uslijed hormonalnih promjena u trudnoći te će se bradavice ispupčiti. U nekim slučajevima, može pomoći ako žena u toku poslednjeg meseca trudnoće danju u grudnjaku nosi posebne plastične «školjke» koje pomažu izvlačenju bradavice. Ako želite, možete lagano izvući bradavice i nježno ih zasukati između palca i kažiprsta – čvrsto, ali tako da vas ne zaboli. Ispupčenu će bradavicu dijete lakše prihvatiti. No, čak i žene s uvučenim bradavicama mogu normalno dojiti. Da bi se bradavica izvukla za podoj, jednom kad se dijete rodi, možete upotrijebiti pumpu za izmlazanje neposredno prije nego dijete stavite na dojku. Moguće je da će iskrsnuti nešto više problema s postavljanjem djeteta na dojku i njegovim pravilnim prihvaćanjem bradavice, ali mnoge uvučene bradavice se nakon nekog vremena dojenja same ispupče.

3 comments:

Anonymous said...

Juce sam bila kod doktorke koja je pregledala moje grudi i rekla da je normalno sto su tamnije bradavice i sto ima nekih izbocina na njima, ali danas su malo i otekle i kao krenule da se uvlace blago. Inace imam velike grudi(4+) i bradavice su bile dobre do sada).I na sve to jos me malo i peckaju bradavice, kao neki zmarci. Da li i dalje to sve se smatra normalnim?
Hvala unapred!

Tea said...

Rado bih odgovorila ali su mi potrebne jos neke informacije pa me kontaktirajte na mail:
tea774@hotmail.com

Anonymous said...

научили