Šta raditi kada bradavice bole

Dojenje ne bi smelo biti bolno – ukoliko ono ipak jest, morate pronaći razlog bola i učiniti sve da to ispravite. U većini slučajeva, puknutu kožu na bradavicama i krvave, bolne bradavice, uzrokuje loš položaj deteta na dojci ili nepravilno prihvaćanje bradavice. Dete mora biti okrenuto i licem i stomakom prema vama. Bebina brada treba biti odmah ispod bradavice i ona mora dobro otvoriti usta kako bi punim ustima prihvatila bradavicu. Osnovno je da podoj ne smijete odgađati – što češće dete doji, to će se ono ranije naučiti pravilno prihvatiti dojku i ona će se bolje prazniti.

Pored lošeg položaja, bolne bradavice mogu uzrokovati i ravne ili uvučene bradavice – ali i majke s takvim bradavicama mogu dojiti bezbolno. Upotreba duda varalica ili flašiica s cuclom može uzrokovati probleme s usvajanjem dobre tehnike dojenja. To se događa jer je način sisanja cucle i dojke potpuno različit. Iz tog razloga može se dogoditi da će dete na dojci pokušavati dojiti kao da siše cuclu i na taj način uzrokovati bol i oštećenja bradavice. Ukoliko se to dogodi, pokušajte potpuno izbjegavati cucle varalice i cucle sa flašica kako bi se dete ponovo naučilo pravilno dojiti.

Bol u bradavicama olakšava se i sprječava na više načina. Prije podoja treba se udobno smestiti i opustiti - prisjetite se trudničkih vežbi opuštanja ako ste . Nežno masirajte grudi pre podoja, možete staviti i tople obloge (topao peškir ili pelenu, istuširati grudi toplom vodom…), što će olakšati otpuštanje mleka. Ukoliko su vam grudi prepune i bradavica se napela i «izravnala», možete pred podoj izdojiti malo mleka kako bi areola omekšala, mleko krenulo i bradavica se «podmazala».

Ukoliko osjećate bol u bradavici, pokušajte je ublažiti masažom s kockicom leda umotanom u tkaninu. Može vam pomoći i da na početku podoja prvo detetu ponudite zdraviju dojku kako bi potaklo otpuštanje mleka, a zatim bebu preselite na bolnu stranu, čime ćete olakšati osjećaj boli. Uvek provjerite je li beba dobro namještena i je li dobro prihvatila bradavicu.

Probajte razne položaje dojenja. Ukoliko u nekom položaju osećate bol, nežno odvojite dete od bradavice umetanjem čistog prsta u ugao detetovih usana ili lagano pritisnite dojku kako bi se prekinuo vakuum pa promijenite položaj.

Nakon podoja provjerite ima li na bradavicama tragova dojenja koji upućuju na moguće probleme. Izdojite nekoliko kapi mlijeka i razmažite po bradavici. Ostavite otvoren grudnjak nekoliko minuta kako bi se bradavice osušile na vazduhu. Održavajte bradavice suvim i često mijenjajte uloške u grudnjaku kako bi sprečili izloženost bradavica vlazi. Upotrebite posebne plastične školjke koje omogućuju cirkulaciju vazduha oko bradavica, istovremeno sprečavajući trljanje odeće o njih. Izbjegavajte upotrebu svega što isušuje bradavice ili može oštetiti kožu na njima (npr. metilne alkohole, sapune, šampone, grube peškire i sunđere, četkice bilo koje vrste itd.), nošenje neadekvatnih (sintetičnih i/ili uskih) grudnjaka i uložaka za grudnjak s plastičnom folijom, agresivnih pumpiza za izmlazanje. Ukoliko simptomi potraju, obavezno potražite pomoć lekara.

U slučaju da je koža na bradavicama pukla, pročitajte preporuke za bolne bradavice i nastavite dojiti posvećujući dodatnu pažnju pravilnom položaju deteta i omogućite vazduhu da cirkuliše oko bradavica. Ako u toku dojenja iz rane na bradavici krene krv, to bebi neće smetati – slobodno nastavite dojiti. Ukoliko je zaceljivanje sporo ili vam je potrebna pomoć zbog bola, potražite pomoć lekara.

Bol zbog ravnih bradavica može biti i posledica prepunjenja dojke. Kako bi izbjegli prepunjenje dojke, često dojite od samog rođenja, nemojte ograničavati podoje i pazite da se dojke prazne do kraja.

Novorođenčad koja je dojena na zahtjev, obično nema velike razmake između dva hranjenja.

Ukoliko ipak dođe do prepunjenja, potpuno skinite grudnjak pred podoj, nemojte detetu davati nikakve druge tečnosti, nudite ga češće i u kraćim vremenskim razdobljima pa ga probudite da bi dojilo ako su vam grudi pune i osjećate se nelagodno. Upotrijebite tople obloge na grudima i izdojite malo mleka pre dojenja ako dete ima problema s prihvaćanjem bradavice i dojenjem. Za vreme podoja lagano masirajte dojku, a u slučaju potrebe, nakon podoja se možete još malo izdojiti kako bi smanjili pritisak (nemojte izdajati «do kraja» jer ćete na taj način podstaknuti dodatnu proizvodnju mleka). Nakon podoja možete upotrijebiti i hladne obloge kako bi smanjili neprijatan osećaj. Za obloge možete upotrijebiti i listove svežeg kupusa. U slučaju da vam je bol neizdrživ – potražite pomoć liječnika. Kako dete raste, dojke će se uspešnije prilagođavati i većim razmacima među podojima.

Kao ni dojenje ni upotreba pumpe za izmlazanje ne sme boleti. Možda ćete u početku morati malo eksperimentirati i s položajima i s vrstama pumpica, dok ne pronađete položaj i tehniku izdajanja koja vam najbolje odgovara. Odvajanje deteta od dojke morate obavljati vrlo pažljivo. Mnoge majke primjećuju da će se dete samo odvojiti od dojke kad se zasiti. U slučaju da morate sami odvojiti dete, učinite to pažljivo. Ugurajte čisti prst u kut djetetovih usana i prekinite vakuum laganim pritiskom na detetovu donju vilicu. Možete pokušati i pritiskom na dojku u blizini detetovih usana.

Ako vam se dogodi začepljenje mlečnih kanalića, vrlo je bitno da što hitnije počnete delovati. Čestim podojima pokušajte dojku održavati što praznijom. U toku podoja, na bolno područje stavite tople obloge te nežno, ali čvrsto, masirajte čvorić prema bradavici. Prvo ponudite bolnu dojku, dok dete jako vuče, kasnije prijeđite na onu manje bolnu. Često mijenjajte položaje dojenja kako bi se dojka što bolje ispraznila, a nakon podoja se još i ručno izdojite ukoliko je potrebno. Nakon dojenja možete upotrijebiti hladne obloge koji će pomoći da se smanji bol. Preporučljivo je što češće dojiti, odmarati se i uzimati dovoljno tečnosti.

Ukoliko vam ne uspeva smanjiti ili ukloniti čvoriće, imate povišenu temperaturu, drhtavicu i loše se osjećate u toku 24 sata, a u slijedećih 24 sata stanje se ne počne poboljšavati, svakako potražite pomoć lekara. Moguće je da se radi o mastitisu.


Ukoliko nakon nekog vremena pravilnog i ugodnog dojenja osjetite iznenadnu bol u bradavicama ili duboku bol u dojkama, moguće je da imate gljivičnu infekciju. Potrebno je što pre potražiti pomoć lekara, započeti s lečenjem infekcije i u isto vreme lečiti i dete (iako ono možda i nema izražene simptome). Za vrijeme lečenja možete slobodno dojiti, pokušajte izbjegavati upotrebu uložaka za grudnjak, trudite se da vam bradavice budu što suvlje i nikako ih nemojte mazati svojim mlijekom jer ono pospješuje razvoj gljivica.

Naravno nemojte koristiti bilo koji preparat za lečenje svojih doji na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom.

No comments: