Nega grudi u toku laktacije

Za vreme laktacije se ne preporučuje pranje bradavica sapunom i sličnim preparatima. Upotreba sapuna može uzrokovati sušenje kože na bradavicama i njihovo pucanje. Preporučuje se kupanje jednom dnevno, nepotrebno je bradavice prati pri svakom hranjenju (ni prije ni nakon dojenja).

Prije dojenja, dojku se može lagano masirati, što će potpomoći stimulaciji refleksa otpuštanja mlijeka. Nakon svakog hranjenja, lagano istiskivanje nekoliko kapi mlijeka i premazivanje bradavice i sušenje na vazduhu, pomoći će zaštiti kože i bržem zarastanju ranica uzrokovanih lošim položajem deteta na dojci. Bradavice možete osušiti i laganim tapkanjem mekanim peškirom.

Upotreba krema za bradavice nije preporučljiva. Ukoliko vam je koža na bradavicama posebno sha ili tanka i osjetljiva, možete upotrijebiti Purelan kremu na bazi čistog lanolina. Taj preparat preporučuje La Leche League International, kao jedino sredstvo za mazanje bradavica koje prije podoja nije potrebno isprati s dojke, a možete ga upotrebiti i preventivno - kako bi osigurali dobru elastičnost kože.

Izmlazanje, bilo ručno ili pomoću pumpe nikad ne bi trebalo biti bolno i ne bi trebalo uzrokovati rane na bradavicama. U slučaju da se prilikom izmlazanja oseća bol ili se bradavica ošteti, treba provjeriti položaj, smanjiti pritisak na dojke i prilagođavati pritisak i položaj dok bol ne prestane.

Za vrijeme dok su dojke u laktaciji, bilo bi dobro da žena nosi dovoljno čvrst pamučni grudnjak (običan ili namjenski za dojenje) koji će pružiti dobru potporu, a istovremeno neće biti neudoban i stiskati (najbolje da je bez žice). Otprilike trećeg ili četvrtog dana od rođenja vašeg djeteta, vaše će mlijeko preći iz kolostruma u zrelo mleko i vaše će grudi, do sada mekane, postati čvrste, pune. U slučaju da u toku podoja ili između njih iz grudi curi mleko, mogu se koristiti ulošci za grudnjak (blazinice), bilo jednokratni ili pamučni, perivi. Bitno je obratiti pažnju na često menjanje mokrih/vlažnih uložaka, zbog mogućnosti razvoja gljivičnih infekcija. Iz istih razloga, ne preporučuje se korištenje uložaka s plastičnom zaštitnom folijom.

Umerenim vježbanjem ojačat ćete i oblikovati grudne mišiće što će pomoći grudima da zadrže svoj oblik. Uslijed utjecaja godina, gravitacije i trudnoće, grudi teže da se obese i spuste. Sama laktacija ne uzrokuje promjene u izgledu grudi.

No comments: