Prvi danii (drugi deo)

Adaptirana mleka koja neke mame ili cak sestre u bolnicama daju bebama po rodjenju mogu samo da bebu obeshrabre po pitanju dojenja jer ce iz flasice njihovi stomaici biti za cas puni bez velikog truda. Ista stvar se desava i sa bebama kojima se daje voda. Vodom beba unosi samo tecnost bez imalo hranljivih sastojaka. Davanje vode ili glukoze nije dobro jer pijenjem njih beba samo ubi na tezini i gubi interesovanje za sisanjem.

Davanjem flasice kod beba dolazi do gubljenja interesa po pitanju dojenja i zbunjenosti je nije ista stvar sisati iz flasice isisati iz dojke. Kada beba sisa iz flasice potrebno joj je mnogo manje snage i upornosti i na taj nacin gubi interesovanje za dojku na kojoj je potreban izvesn napor da bi se doslo do mleka. Beba postaje zbunjena jer se jezik, usta i cela vilica drugacije koriste kada se sisa iz dojke u odnosu naflasicu. Ista stvar je i sa cuclama, lazama i vestackim bradavicama. Sve to zbunjuje bebu.

Nekim bebama ce biti potrebno i par nedelja da se hrane flasicom i da pocnu da odbijaju dojku dok ce ostalima biti dovoljno svega jedan do dva puta pa da odbiju sisanje. Kada beba dobro savlada tehniku dojenja, u toku tri do cetiri nedelje, postoji manja verovatnoca da ce doci do zbunjenost oko sisanja iz dojke ili flasice. Ukoliko majka planira da uvede svojoj bebi flasicu iz bilo kog razloga pozeljno je da saceka bar tri-cetiri nedelje da beba prvo savlada pravilno sisanje iz dojki.

Adaptirana mleka jako uticu na stvaranje mleka kod mame. Samostvaranje mleka kod mame je usko povezano sa duzinom i intenzitetom bebinog sisanja. Ukoliko beba pije iz flasice ona se jako brzo navikne na to da joj netreba napor da dodje do mleka i samim tim odbija da sisa iz dojke jer ne zeli da sisa dugo i jako.

Glukoza, zasecerena voda, obicna voda, adaptirana mleka itd. su neptrebna za bebin pravilan rast i razvoj. Sve ovo majke cesto daju iz raznih razloga.

7 comments:

Anonymous said...

Bas je lepo sto imas volje i zelje da pomognes novim mamama u poduhvatu "dojenje" :) Bravo i hvala na informacijama.

Anonymous said...

Tea, procitala sam ponovo tvoj tekst i primetim da savetujes da se ne nudi flasica dok se doji da se beba navikne. Ja sam se porodila u Americi i bolnica u kojoj sam se porodila je promovisala dojenje ali su mi rekli da je to mit da bebe nece da prihvate siku ako probaju flasicu, ili da ce kod bebe doci do zabune. Nisam dugo dojila ali kod nas se ovo pokazalo tacnim.
Pozdrav od Aleksandre.

Anonymous said...

Evo jos jednog komentara od mene :)

Spomenula si da je voda nepotrebna. Znam da je mame cesto daju jer misle da je beba zedna. Mozda ne bi bilo lose da ih informises na svom blog-u o tome kakav uticaj previse vode ima na bebe :)

Tea said...

Hvala na komentarima!

Tea said...

Sto se tice davanja vode bebama mislim da sam o tome vec pisala ali nije zgoreg da napomenem jos jednom da bebama koje iskljucivo doje voda nije potrebna. Davanjem vode smanjujete kolicinu mleka koje vase telo stvara jer ce beba manje da stimulise vase dojke.

Tea said...

Evo linka ka temi o uticaju vode:
http://babyandchild.blogspot.com/2007/03/da-li-su-bebama-potrebni-caj-i-voda.html

Anonymous said...

треба проверити:)