Moja beba stalno plače - šta da radim?

Bez obzira da li ste vašu bebu dojite ili hranite adaptiranim mlekom, u toku prvih meseci mnoge bebe imaju redovne termine kada se unervoze. To se obično dešava u popodnevnim ili večernjim satima. Kod nekih beba se to dešava toliko precizno da roditelji kažu da mogu po bebi da naviju sat.

Neke mame koje doje se zabrinu da bebin plač znači da im je beba gladna i da nemaju dovoljno mleka. Morate znati da je bebin plač njen jedini vid komunikacije. Plačom žele da vam kazu sve ono što osećaju a ne samo da su gladne. Ako vas brine količina mleka koju joj dajete, dovoljno je da joj dajete još i još da sisa. Na ovaj način ćete samo da povećate proizvodnju mleka i bićete sigurnije u sebe.

Nosite vašu bebu ako će vam to pomoći da se osećate smirenijom a i bebi će da prija. Moj metod da smirim bebu umesto nošenja, a koji vama preporučujem od srca je da se lepo zavalite u dobru fotelju i da stavite bebu okrenutu stomakom ka sebi na sredinu vaših grudi u uspravnom položaju. Na ovaj način ćete bebi pružiti mnogo lepih osećanja a nećete je naučiti da mora da se nosi da bi bila mirna.

Bebe plaču iz mnogo različitih razloga: zato što su preumorne, previše stimulisane, usamljene, ako im je neudobno, ako žele da podrignu... Isto tako bebe imaju različite temperamente: neke su veoma osetljive na promene i stimulaciju dok se druge bolje prilagodjavaju.

U sledećem tekstu ći napisati šta da radite ako ni dojenje nije pomoglo da smirite bebu.

No comments: