Koliki je kapacitet stomaka tek rodjene bebe?

Kada mame cuju da se kolicina kolostruma(prvog mleka koje se stvara u grudima) meri kasicicama pre nego mililitrima, cesto se cude da li ta kolicina moze stvarno da bude dovoljna njihovoj bebi. Kratak odgovor bi bio da je kolostrum jedina i najzdravija hrana koja je njenoj bebi potrebna. Evo i objasjenja:

Kapacitet stomaka bebe stare 1 dan je oko 5-7 ml, ili velicine klikera. Naucnici su otkrili da se zeludac bebe stare tek 1 dan nema sposobnost da se prosiri da bi primio u sebe vecu kolicinu hrane. Posto su zidovi stomaka neelasticni visak mleka koji se bebi da bude vracen nazad bljuckanjem. Mamin kolostrum je sasvim dovoljna kolicina za bebin prve obroke.

Vec 3. dana kapacitet bebinog stomaka je narastao i moze da primi 0.75-1 oz, odnosno velicine je malo veceg klikera. Cesti kraci podoji osiguravaju da vasa beba dobija svo mleko koje joj je potrebno.
Oko 7. dana kapacitet tek rodjene bebe je oko 1.5-2 oz odnosno velicine ping pong loptice. Kontinuirano hranjenje vase bebe ce osigurati da vasa beba dobije svo mleko koje joj treba i da ce vasa proizvodnja mleka zadovoljiti njene potrebe.


3 comments:

Anonymous said...

1 0z e 25ml a 2 oz e 50 ml

Tea said...

Hvala na komentaru Anonymous.
Malo sam pogledala na netu i uglavnom je svuda 1oz = 29.6ml
Znaci mozda je bolje racinati da je 30ml.

Anonymous said...

врло занимљиво, хвала