Beba ne želi da nosi odeću

(Blic)

Većina roditelja koji prvi put dobiju dete dožive šok kada oko četrnaestog meseca njihova beba odluči da neće da nosi odeću. Prvo što morate da znate jeste da to nije ništa neuobičajeno, već je to deo detetovog odrastanja. Sigurno može biti vrlo neprijatno kad ste u javnosti ili pred gostima, a vaša se beba odluči da se skroz skine. Može biti neprijatno i vama i gostima. Ali nemojte se previše uzbuđivati i insistirati na tome da beba nosi svoju odeću celo vreme.



Postavite granice
Dobro bi bilo da postavite granice kada ćete bebi dozvoliti da skine odeću, a kada nećete. Sada učite bebu vrlo bitnu društvenu normu i bitno je da budete čvrsti.
Jednom kada ste utvrdili čvrste granice provodite ta pravila. Možda će vam doći da viknete na bebu, umesto toga svaki puta kada dete prekrši pravilo i počne da se svlači, ponovno ga obucite. Bebe nisu glupe i uskoro će shvatiti poruku. Nemojte zaboraviti da su bebe odlični manipulatori!

Pažljivo razmislite

Pažljivo razmislite kada ćete dozvoliti bebi da skine svu odeću sa sebe. Zdrav razum vam govori da je to najbolje učiniti kada je mala verovatnoća da će neko doći da vas poseti. Bebe ne osećaju stid zbog toga što su gole, ali nekim vašim gostima bi moglo da bude neprijatno sa golom bebom koja trčkara oko njih. Budući da će se dete osećati manje sputano bez odeće, biće malo aktivnije i zato postoji veća verovatnoća da se udari na neko od izloženijih mesta.

Neka samo bira odeću

Kad je dete dovoljno bilo golo, dobar način da ga navedete da se obuče jeste da mu dozvolite da samo izabere odeću koju će obući i to tako da mu pokažete malu kolekciju odgovarajuće odeće. Većina beba obožava ovakvu igru i dogoročno se više interesuje za odeću, pa mu može čak i pomoći da pre prođe period golotinje.

No comments: