Televizor ne može zamijeniti roditelja

Doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander

Uz Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja

U današnje vrijeme pretjerane zaposlenosti roditelja, mnogi roditelji nesvjesno koriste televiziju kao dadilju - ponekad im je jednostavno puno lakše dati djetetu da nešto gleda na TV-u nego se baviti djetetom. Televizija je u mnogim obiteljima uključen čak i za vrijeme zajedničkog objedovanja, čime se propuštaju i ove rijetke prilike za komunikaciju unutar obitelji, a ometa se i proces hranjenja.
Neka su istraživanja čak pokazala, da što je obitelj nižih primanja, više vremena dijete provodi pred televizijom, jer je roditeljima teško omogućiti djetetu druge aktivnosti.
Jedna od najčešćih grešaka koju roditelji čine jest dozvoljavanje djeci da imaju televizor u svojoj sobi i dopuštanje gledanja televizora bez nadzora i komentara. Ovim se roditelji na neki način odriču svoje dogovornosti da usmjeravaju djecu i daju im podršku. Djeci je potrebno vodstvo odraslih koji će im ograničiti gledanje nekih sadržaja, razgovarati s njima o uznemirujućim sadržajima koje su vidjela, ponuditi im svoje viđenje, razvijati kod njih kritičnost prema medijima, kako ne bi upijala bez filtera sve što vide. Cilj je provesti s njima kvalitetno vrijeme, a ne pustiti televizoru da odgaja dijete.
Prepustimo li djecu nekritično medijima, na neki im način oduzimamo dječju nevinost i učenje prirodnim tokom odrastanja - naime, prosječno dijete koje u kući ima televizor, vidjet će stotine tisuća nasilnih obračuna, desetke tisuća ubojstava i spolnih odnosa, što je našim djedovima i bakama bilo nezamislivo. Ako ovo sve vide bez našeg vodstva i prisutnosti, bez razgovora o tome, utjecaj će biti još i puno gori.
Stoga se roditeljima preporuča:
  • Ograničite vrijeme koje dijete provede pred televizijom, naročito u mlađoj dobi, na 1 do 2 sata dnevno! Budite jasni u ovome i napravite dogovor s djetetom.
  • Ograničite u kojim se situacijama gleda televizija - npr. nema televizije za vrijeme obroka, pisanja domaće zadaće itd.
  • Obratite pažnju na to koje programe i sadržaje gleda dijete, naročito do adolescencije. Proučite sadržaje filmova i odlučite koje ćete zabraniti, a koje gledati zajedno, kod kuće i u kinu.
  • Također obratite pažnju na glazbene video-spotove, koji su danas jako popularni. Djeca se često poistovjećuju s omiljenim pjevačima, a njihovi su spotovi nerijetko prepuni nasilja.
  • Izbjegavajte TV kao rješenje za zaokupljanje djetetove pažnje, tj. kao "dadilju".
  • Nikad ne držite televiziju u dječjoj spavaćoj sobi.
  • Za vrijeme obroka isključite televiziju i iskoristite to vrijeme za druženje i razgovor.
  • Svojim primjerom učite dijete kako selektivno gledati televiziju - uključite ga samo onda kad je na programu nešto što smatrate vrijednim pogledati. Odlučivanje o tome što će se gledati možete učiniti zabavnim tako što ćete s djetetom svaki dan čitati program, i zajedno komentirati pojedine sadržaje.
  • Ne dopustite da televizija bude središte u vašoj kući. Ovo možete postići tako da ne bude smještena na istaknuto mjesto u kući, tj. da namještaj bude organiziran tako da svi mogu sjesti u krug i razgovarati, a ne da bude okrenut prema televiziji.
  • Pokušajte što češće s djecom gledati ono što i ona gledaju - imat ćete priliku s njima razgovarati i komentirati sadržaj te im time poručiti da su vam važna i da ste zainteresirani.
  • Vodite računa o tome da neposredno prije spavanja djeca ne gledaju televiziju, jer ovo može uzrokovati smetnje spavanja, zbog veće uzbuđenosti.
  • Potrudite se i sami što manje gledati televizor, jer će djeca najviše naučiti oponašajući vas.
  • Kao roditelj, imate pravo reagirati na propuste televizijskih kuća i kinematografa, kad npr. ne označe da neki sadržaji nisu za djecu ili djeci reklamiraju nasilne sadržaje. Budite aktivni i zauzmite se za svoju djecu! Ona zaslužuju bolje sadržaje.

1 comment:

Anonymous said...

vrlo zanimljivo, hvala