Prehlada, grip i lake infekcije - da li da dojim?

Kada je mama izlozena bolestima kao sto su prehlada ili grip njeno telo pocinje da stvara antitela koja stite njenu bebu. Do trenutka kadamama pocne da oseca simtome bolesti njena beba je vec bila izlozena istoj bolesti. Nastavljanjem dojenja mozete da pomognete bebi da bude otpornija na virus koji napada mamu.Ukoliko se mama i razboli beba ce sigurno imati mnogo blazi oblik iste bolesti jer kroz mamino mleko vec dobija antitela (lek) protiv tog virusa.

Mnoge mame su dosle do zakljucka da im za vreme prehlade mnogo vise prija da leze u krevetu i da u njemu i doje svoju bebu. Ovo je narocito prakticno mamama koje su u tim trenutcima same sa bebom u kuci. Dojenje je u ovom slucaju spas. Nema potrebe da se ide u radnju po adaptirano mleko, da se stelirisu flasice i da se sve to sprema i pere. Ukoliko imate nekoga sa vama u kuci zamolite ga da vam donosi bebu u krevet da je podojite, da je presvuce i zabavlja dok se oporavljate.

Dojenje je u ovoj situaciji jedina ali i najveca stvar koju mama moze da uradi za svoju bebu. Dojite bebu jer joj na taj nacin pomazete da lakse preboli eventualnu prehladu ako je dobije. Da napomenem da beba nemoze dobiti prehladu preko vaseg mleka. Respiratorne infekcije (prehlada, grip...) se prenose putem vazduha, preko sekreta iz nosa ili usta. Dobra higijena moze svesti mogucnost prenosa virusa. Najjednostavnije pranje ruku, ogranicavanje kontakta lice u lice (disanja ka bebinom licu) je dovoljno da beba bude zasticena. U ekstremnim slucajevima jake prehlade majka moze radi predostroznosti za vreme dojenja nositi zastitnu masku preko usta i nosa mada nije neophodna.

Temperatura moze da smanji kolicinu tecnosti u maminom organizmu i to povecava sanse da mama ima problem sa zatvorom (tvrdom stolicom) i dehidratacijom. Zato mame nemojte da zaboravite da u vreme kada imate temperaturu pijete dosta tecnosti.

1 comment:

Unknown said...

Dobar članak i korisne informacije, znam da ako se radi o prehladi da nema prepreke za dojenje, ali za virusne infekcije nisam bila sigurna