Obrisan mail :(

Upravo sam pri proveri maila na koji mi se javljate ostala bez maila koji mi je neka od mama poslala. Nisam stigla da ga otvorim tako da neznam o cemu se radilo u njemu. Posto je zavrsio u junk folderu htela sam da ga oznacim kao safe da bi ga otvorila i on se obrisao. Nestao je bez traga. Jedino sto znam je da je sigurno poslat danas i da je u subject liniji bilo nesto kao: problem u vezi dojenja.

Izvinjavam se mami koja ga je poslala i molim je da svoj mail posalje jos jednom da bi mogla da ga procitam i odgovorim na njega.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebe

Dojenje je najbolji način ishrane za zdravlje, rast i razvoj deteta. Majčino mleko je mnogo vrednije od bilo kojeg drugog proizvoda koji se daje kao zamena za majčino mleko. Ono sadrži uravnotežen odnos hranljivih materija i sastojaka za odbranu od infekcija, idealno pšrilagođen potrebama vašeg deteta. Beba koja je dojena dobija najvredniju hranu i koja joj najviše odgovara. Zato, ne čudo što se u celom svetu posebna pažnja poklanja promociji i podršci dojenja. Ovo su neka od najčešćih potanja vezana za dojenje koje mlade majke postavljaju pedijatrima:

Da li je veštačko mleko za bebe podjednako dobro kao i dojenje? Veštački proizvedena mleka za bebe (koja se još nazivaju i formula z aodojčad, zamena za majčino mleko) nikada ne mogu da se porede sa majčinim mlekom, čak i ako su napravljena uz pomoć najrazvijenijih naučnih metoda.

Šta ugrožava dojenje?

- Razdvajanje majke i bebe tokom boravka u porodilištu i kasnije,

- zakasneli prvi podoj,

- smanjivanje učestalosti podoja,

- pranje bradavica pre i posle podoja,

- ishrana po utvrđenom rasporedu,

- odvajanje bebe od dojke pre nego što se zasiti,

- davanje nekih drugih tečnosti pre prvog podoja,

- davanje dodatnih obroka ili veštačkog mleka.

Ova mleka ne sadrže sastojke koji služe za zaštitu od infekcija. Čak i ako bi proizvođač uspeo da prekopira ljudsko mleko, ono nikada ne može da bude dobro za svako dete, jer se majčino mleko menja u skladu sa potrebama deteta. Kolostrum, prvo majčino mleko koje je gusto i žuto deluje kao prva imunizacija i sadrži super dozu antitela i vitamina. Kolostrum pomaže pri eliminaciji prve stolice kod deteta. Kolostrum se menja u zrelo mleko prateći potrebe novorođenčeta. Majčino mleko staln prilagođava svoj sastav uzrastu deteta.

Da li svaka žena može da doji?

Velika većina žena može da doji, ali na žalost postoje mnogi ustaljeni običaji koji ugrožavaju dojenje. Ovaj vek je po prvi put doveo do toga da se jedan prirodni mehanizam, kao što je dojenje izgubi u velikoj meri. Pogrešne ideje su dospele čak i u medicinske udžbenike. Razdvajanje majke i beb eposle porođaja, ishrana po uvrđenoj šemi, davanje na flašicu veštačkog mleka, čajeva ili neke druge tečnosti, postali su ustaljena praksa koja j eneminovno dovela do poremećaja dojenja i smanjenja zaliha majčinog mleka.

Kada je bebama potrebno nešto više od majčinog mleka?

Kada beba napuni 6 meseci treba postepeno uvoditi čvrstu hranu, ali idealno bi bilo nastaviti sa dojenjem. Vaše dete i dalje ne treba da pije zaslađene napitke ili čajeve. Ove tečnosti ne sadrže nikakve hranljive materije i uništavaju zube. Čaj smanjuje apsorbovanje gvožđa imože da dovede do anemije.

Da li bebe koje se doje manje obolevaju?

Da definitivno. Dojenje štiti od čestih infekcija, posebno proliva (dijareje) i bolesti respiratornih organa. Čak i u najboljim higijenskim uslovima bebe koje se hrane veštačkom hranom su 5 puta podložnije dijereji. Kada je poremećeno snabdevanje vodom i gorivom, infekcije se šire neerovatnom brzinom. Dojenje smanjuje mogućnost d abeba dobije infekciju urinarnog trakta, što može dovesti do bolesti bubrega ili ušnu infekciju koj amože dovesti do gubitka sluha.

Dojenje kao lek?

Dojenje sprečava razvoj bolesiti u kasnijem dobu. Dojenje umanjuje rizik razvoja dečijeg dijabetesa (šećerne bolesti). Dojenje na zahtev deteta može da odloži alergije kao što su astma ili ekcem. Deca koja su dojena imaju bolju inteligenciju. To jenaročito izraženo kod nedonoščadi koja su dobijala samo majčino mleko. Bebe koje su dojene imaju mnogo bolji imunitet.

Studije pokazuju da dojenje smanjuje mogućnost formiranja loših zuba, lošeg vida, nekih dečijih kancera, povišenog krvnog pritiska i nekih srčanih oboljenja kasnije u životu.

Neka proučavanja pokazuju da što duže žena doji svoje dete smanjuje se mogućnost za tumor na jajnicima i rak dojke u premenopauzi i za oboljenje kostiju (osteoporosis) i za prelome kuka u starosti. Majkama dijabetičarima je potrebno manje insulina za vreme dok doje svoje bebe.

Slika za banner

U gornjem delu strane umesto naslova dodata je slicica koju bi trebalo da koristim kao banner na drugim sajtovima. Nadam se da vam se svidja :)

Venčanje preče od porođaja

Uprkost snažnih kontrakcija i porođaja koji je počeo, Ema Loudon (36) iz mesta Ešingtona u Engleskoj po svaku cenu želela je da se venča sa Šonom Alumom (35).

Nevesta je odbila da se venčanje odloži, iako joj je vodenjak pukao nekoliko sati pre tog čina.

I pored jakih kontrakcija, venčanje je nastavljeno.

Nakon sklopnjenog braka, na sopstveno insistiranje Loudonova je ostala sa gostima, a potom je hitno prebačena u porodilište.

"Nakon pucanja vodenjaka, umalo da otkažemo venčanje. Međutim, bila sam apsolutno rešena da se venčam i postanem gospođa Alum pre nego što stigne beba", objasnila je ona.

Novorođenče teško 2 kilograma i 300 grama, došlo je na svet četiri nedelje ranije.

Anketa

Postavljena je nova anketa u koloni sa desne strane.
Baci pogled i glasaj, glasanje je anonimno :)