Pitanje pristiglo mail-om (nenapredna beba na prirodnoj ishrani)

Pitanje:

Moj sin je star 3 meseca i 3 nedelje. Dojim ga na zahtev od prvog dana.U poslednje dve nedelje on trazi da sisa na svakih sat vremena i to u periodu od 18 sati pa do 23 kada zaspi i budi se ujutru oko 5. Ti su podoji kratki i vrlo cesto zadrema dok sisa.Brine me njegova kilaža jer je prvi mesec napredovao 900g, a na kontroli sa tri meseca je imao 5780g. I visina mu je malo ispod proseka(59,5cm).Roden je sa 37oog i 50cm.Na otpustu je imao 3480g. Pokušala sam da mu posle podoja dam izmuženo mleko kašičicom i popije po 40ml.Meni je tehnika izmlazivanja jako loša i posle podoja jedva uspem da izmlazim 20ml.Uzgred, oduzima mi dosta vremena,a imam još dve starije kćerke kojima takodje treba moja pažnja i briga.Zato sam mu nudila i adaptirano mleko isto tako kašičicom i posle podoja i odbijao je. Na cuclu se gadi i ne želi je. Mene samo brine da li imam dovoljno mleka. Imam utisak da u poslepodnevnim satima moje grudi ne luče mleko. Meke su i kakd počne da sisa ne osenjam ono peckanje u grudima kada mleko nadolazi .Šta vi mislite? Pozdrav. Liljana.

Odgovor:
Najpre da vam se izvinim jer nisam stigla odmah da vam odgovorim.

Razlog cestog sisanja koji se pojavio kada je imao oko tri meseca je SKOK U RAZVOJU koji se javlja negde u tom periodu. Sledeci vas ceka negde sa sest meseci. Taj skok u razvoju je razlog zasto je cesto trazio da sisa a pogotovo u poslepodnevnim satima. Cestim sisanjem on salje signal vasem telu da mu treba vise mleka, a ukoliko mu dozvoljavate da sisa uvek kada trazi i onoliko dugo koliko to sam zeli onda ce se ponuda i potraznja uspostaviti uskoro i vereme izmedju podoja ce se polako produziti.
Sto se tice toga da su vam grudi mekane, to ne znaci da su prazne ili da vise ne stvaraju mleko.Isto tako kolicina izmuzenog mleka nije merilo kolicine mleka koju bi beba izvukla jer su bebe mnogo spretnije od bilo koje pumpice. Probajte ako je to ikako moguce bar nekoliko dana da se odmarate poslepodne da bi se vase telo posvetilo proizvodnji mleka. Znam koliko je to tesko jer sam i ja mama troje dece.
Peckanje koje se oseca na pocetku podoja je refleks otpustanja mleka. Kod vas ga nema jer ste previse napeti i zabrinuti. Da bi se ponovo javio bice vam potrebno strpljenje i poverenje u vase telo. Morate da se opustite i da pozitivno razmisljate po pitanju dojenja. Ima mama koje su ga vratile jednostavno tako sto bi pronasli najpovoljniji polozaj za dojenje za sebe i onda bi se lepo opustile i zamisljale reku mleka kako tece. Na taj nacin bi se dovoljno opustile i mleko bi krenulo. Naravno atmosvera u kojoj dojite i podrska vase okoline je takodje bitna. Nije lako dojiti dok deca traze paznju za sebe, suprug takodje. Ako imate pomoc oko kucnih poslova od bilo koga znacice vam puno bar na nekoliko dana a ako je nemate probajte da zamolite nekoga da vam pomogne par dana. Isplatice se. Makar da zabavi stariju decu i da pomogne oko kucnih obaveza.
Drzim vam palceve.

I da moje misljenje je da on nije nenapredna beba. Nemojte zaboraviti da je normalno da beba najvise dobije na kilazi u prvom mesecu, a posle toga svakog meseca sve manje. Normalno je da sa sest meseci starosti dostignu porodjajnu tezinu puta 2, a sa godinu dana porodjajnu tezinu puta 3. To je samo prosek. Moje trece dete je rodjeno sa 2400 a sa godinu dana je imala celih 10kg a to je vise nego 4 puta.

Pitanje pristiglo mailom (kako vratiti mleko II deo)

Poštovana,

Puno hvala na brzom odgovoru. Pokušaću da odgovorim na Vaša pitanja: Meni, laiku i nekom ko prvi put vidi tako malu bebu, nije loše napredovao. Rodio se sa 3800 gr. Kad smo izašli iz bolnice, imao je 3600. Na prvom lekarskom pregledu utvrdili su da ima 4250 gr. Tek 14.januara idemo na drugu kontrolu, pa nemogu dati trenutno tačnu informaciju. Merimo mi bebca kući, ali nemamo adekvatnu vagu. Danas smo ga izmerili. Oko 5400 gr. Prvo smo počeli jednom dnevno, tako što smo mu davali bebelac umesto jednog sisanja, da mi bi se grudi napunile mlekom, jer do poslepodneva nisam imala dovoljno. Davali smo mu 60ml. Sisa beba. Nedelju dana sam dojila samo u toku noći, i to jedno dojenje preko noći ili rano ujutru. Od prve kontrole dohranjujem posle svakog dojenja. Nisam ni primetila da sam posle nekog vremena jedva dojila a količina bebelaca po hranjenju popela se na 120 ml. Od 3. januara sam odlučila da se borim, i opet pokušavam da dojim pre bebelaca. Sad imam malo mleka, ali to nije dovoljno jer bebica i posle sisanja pojede 90, 120 ml. Kažete da se laktacija može pokrenuti prirodnim putem. Da li mi možete preporučiti neku metodu? (Pijem mamavit i dalje, hranim se najbolje što mogu, pijem dovoljno tečnosti i trudim se da prilegnem svako posle podne). Šta osim toga? Čitala sam u jednoj knjizi da čak i majke koje usvoje bebu, mogu postići da doje. Koje metode one koriste i da li bi mogla koristiti metode namenjene njima? I da li je bolje uzimati lekove neko vreme nego nemati mleka ili ga nemati dovoljno? Da li bi ti lekovi imali negativno delovanje samo na mene ili i na bebu? Puno Vam hvala.

Iskren pozdrav.

Elleonora.

Odgovor:

Odmaranjem grudi ste samo naneli stetu proizvodni mleka jer je vase telo to shvatilo kao signal da vam netreba mleko i pocelo je da smanuje jegovu kolicinu. Sto se tice nacina kako povratiti mleko evo nekoliko sveta:

Za uspješnu relaktaciju, WHO u svojim preporukama ističe važnost sledećeg: jaku majčinu želju za dojenjem, čestu stimulaciju bradavice, i podršku okoline.

Jedna od osnovnih stvari je naći podršku bliske osobe, tj. svoje porodice. Upoznati je sa svojom zeljom o relaktaciji i objasniti važnost i dobrobiti relaktacije. Pri tom nemoj računati na podršku šire okoline jer ćes je teško dobiti. Jedna ili nekoliko bliskih osoba svojom podrškom može učiniti puno za tebe i bebu.

Za vrijeme dok majka nije u mogućnosti dojiti bebu, zbog odvojenosti, bolesti ili bebine premale težine, majka bi se trebala izmlazati. I to što češće. To može biti svakih sat-dva, a najmanje 8 puta u 24 sata, uključujući i period noći. I podražaj dojke izdajanjem, rukama ili pumpicom, dobar je za lučenje prolaktina i održavanje proizvodnje mleka, iako je nešto manje efikasan od bebinog sisanja. Bebino sisanje je najbolji stimulans.

Izdojeno mleko bi se zbog svoje vrijednosti trebalo davati bebi. Postoje mnogi načini za to. Najčešće upotrebljavan način je uz pomoć flasice. No taj način je i najlošiji: beba njime zadovoljava svoje potrebe za sisanjem, a uči se lošoj tehnici sisanja s koje je kasnije teže prijeći na dojenje. Bolji načini su davanje mleka bebi iz šoljice, kasicicom, kapaljkom ili gumenom cevčicom pričvršćenom uz bradavicu.

U slučaju premale količine mleka, uz pouzdano znanje da beba normalno siše, beba mora dobivati dodatno adaptirano mlijeko. I u ovom slučaju je najmanje povoljan način sa flasicom, a najpovoljniji iz šoljice. Hranjenje iz šoljice zahteva malo spretnosti, no ne očekuje se da će taj način hranjenja trajati dugo, jer mu je cilj povratak dojenju. Ja sam koristila one stare soljice za kafu koje imaju gornju ivicu blago nagnutu ka van tako da sam najbolje mogla da vidim kada mleko ide u usta kod bebe a da se sto manje prosipa.

Da bi relaktacija uopće mogla započeti, potrebno je prvo ukloniti sve sto smeta dojenu: nikotin, hormonsku kontracepciju, dude varalice.

Osnovna stvar koju morate naučiti je pravilno postaviti bebu na dojku: da joj je bradavica i većina areole duboko u ustima, da su joj usne izvrnute prema van i jezik vidljiv između dojke i donje usne.

Dalje je dobro slediti uputstva:

  • Treba povećati frekvenciju dojenja, koliko god često beba hoće dojiti. Najmanje 8 puta u 24 sata. Pospanu bebu bi trebalo buditi i animirati da češće doji. Pri tom se ne smije zaboraviti i na noćna dojenja, a zbog toga je praktično da beba i mama spavaju zajedno u krevetu. Osim praktičnosti, zajedničko spavanje je dobro i zato što se na taj način majka manje umara, nego kad se noću mora dizati iz kreveta da bi nahranila bebu.
  • Ne smije se čekati da se dojke "napune" da bi se beba najela. U njima uvijek ima mlijeka za bebu, čak i kad izgledaju prazne. Štaviše, ako beba doji češće, ne samo da će se za koji dan povećati količina mlijeka, nego će i beba više dobivati na težini jer će pojesti više onog zadnjeg, hranjivijeg mleka.
  • Dojiti bi trebalo pre nego beba jako ogladni, kad još ima dovoljno strpljenja pravilno prihvatiti dojku. Majka ne bi trebala ograničavati duzinu podoja, nego prepustiti bebi da odredi koliko će dojiti.
  • Osim što podoji moraju biti češći, moraju i biti efikasniji. Kod malih beba koje nisu zainteresovane za dojenje, treba ih potaknuti razodijevanjem (u toploj prostoriji) i kontaktom koža-koža (WHO preporučuje ovo kao jedan od vrlo uspješnih poticaja da beba siše i da majčino tijelo adekvatno reagira), zajedničkim kupanjem, ljuljanjem ili nošenjem u nosiljci za vrijeme dojenja. Zgodan način za podsticanje bebe je nekoliko promjena strane (switch-nursing) za vrijeme jednog podoja, ali uz uslov da se jedna dojka sigurno isprazni do kraja. Drugi način za efikasniji podoj pospane bebe je da se, nakon što je dojila koliko je htjela, bebu digne, prošeće s njom, eventualno podrigne i zatim joj se ponovo ponudi dojka da nastavi sisati (double-nursing).
  • Iako je u normalnim situacijama dovoljna samo jedna dojka, kad se želi povećati količina mlijeka, trebalo bi bebi ponuditi i drugu dojku nakon što je završila s prvom.
  • Sve sisanje koje beba obavlja, mora biti na dojci. Umjesto da se bebi ponudi duda-varalica, treba joj se ponuditi dojka kad beba ima potrebu za sisanjem. Tako dojke dobivaju više impulsa za proizvodnju mlijeka. Ako je zbog premale količine mleka potrebno davati adaptirano mleko, zgodno ga je davati uz pomoć fleksibilne gumene cjevčice koja se stavi ili pričvrsti uz dojku, tako da beba sisanjem podražava bradavicu, a kroz cjevčicu iz bočice/posude uzima određenu količinu adaptiranog mlijeka. Pritiskom prsta na cjevčicu se može regulirati da tok mleka nije prejak. Nazalost nisam sigurna da li kod nas moze da se nadje u apotekama set za relaktaciju.
  • Majka bi trebala piti dovoljno tecnosti. Ne previše, nego dovoljno: to je otprilike jedna čaša za vrijeme svakog dojenja. Ako majka mokri malo i ima tamnožutu boju mokraće, znači da uzima premalo tecnosti. Isto tako, poželjno je da majka nije ni na kakvoj ekstremnoj dijeti.
  • Majka bi se trebala puno odmarati. To je pogotovo moguće ako često doji, na taj način je prisiljena često sjediti ili ležati s bebom. Osim dojenja, bilo bi dobro da majka nađe nešto što je psihički relaksira, bar nekoliko minuta dnevno.

Dodatak adaptiranog mlijeka kod relaktacije se ne bi smio naglo smanjiti, nego postupno. Najvažnije je da beba kroz cijeli proces dobiva dovoljno hranjivih sastojaka. WHO preporučuje da beba ukupno dnevno dobije 150 ml po kilogramu težine dnevno, adaptiranog i majčinog mleka zajedno. Tako nešto teško je mjeriti, jer nikad ne možete sa sigurnošću izmjeriti koliko je beba posisala iz dojke. Vaganje prije i poslije podoja zastarjela je, napuštena praksa jer ne daje tačne rezultate. Najbolji pokazatelj sama je beba: nakon što je pojela svo mleko koje je u majčinim dojkama, ako je u tom podoju još uvijek gladna, prihvatit će dohranu i pojesti koliko joj je potrebno. Neke bebe same pokazuju da im je potrebno manje dohrane time da odbijaju dohranu nakon dojenja. No nekim bebama je potrebno da majka sama smanji količinu adaptiranog mlijeka i to otprilike 30-50 ml ukupno u danu, svakih nekoliko dana (WHO). Time se podstiče beba na češće i duze dojenje, što je i potrebno za relaktaciju.

Ako je beba živahna i ima energije za druženje i radoznalo ispitivanje svijeta oko sebe, gotovo sigurno dobija dovoljno hrane.

Ukoliko ipak dajete bebi mleko flasicom a ne iz soljice neka rupica na cucli bude sto manja da bi se navikla na to da treba malo da se potrudi da dodje do dovoljne olicine mleka.

Vrijeme potrebno za relaktaciju razlikuje se od majke do majke, uz to ovisi i o stanju na početku relaktacije: koliko je vremena prošlo da ne dojite ili ako još uvijek dojite, kolika je trenutno proizvodnja mleka. To vrijeme može varirati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Teško je unaprijed ocijeniti koliko će trebati, zato se nemojte uzbuđivati ako ne ide prema planu, mleko može doći kasnije, ali uz vašu predanost, doći će sigurno.

Kad bebi u jednom podoju bude dovoljna jedna dojka, vjerojatno ste postigli potpunu relaktaciju. Pri tom se ne bi smjelo ocjenjivati prema vrlo kratkom razdoblju jer, npr. beba može trenutno prolaziti skok u razvoju i dojiti češće i na obe dojke, nego bi se trebalo gledati razdoblje od nekoliko dana.

Pitanje pristiglo mail-om (zastoj mleka - drugi deo)

Pitanje:

Draga Tea,

ponovo ti se javljam da ti se puno zahvalim, lijepo kad znaš da na nekog u teškim situacijama možeš računati a i imati pomoći velike! Moj Luka je dobro halapljiv pa mi i on dosta pomogne, ali zanima me zašto mi se taj bol i taj zastoj stalno vraćaju.Samo što riješim problem na jednoj dojci, za dan dva to isto mi se desi i na drugoj dojci, samo možda mijesto bola bude drugo i sve tako u krug, riješavam jednu pa drugu dojku.Voljela bih ako znaš da mi kažem zbog čega mi dolazi do zastoja mlijeka? Ili su mi možda grudi prepune mlijeka? Ili ih ne izmuzam?Dali da smanjim unošenje tečnosti?Čula sam da dojke stalno posle podoja treba izmuzati, ali ja to rijetko radim, pa je vjerovatno i to jedan od razloga.Inače mi uvijek posle podoja ostane još mlijeka u grudima. Čudno mi je to za izmuzanje, nekako mi je to logično za prvih čertdeset dana, ali već sa 3.5 mjeseca djetetu, nema mi nikakve logike.Ponuda-potražnja, taj ritam se trebao već uspostaviti, a ako izmuzam mlijeko,ono će još više nadoći, da li je to tačno? Nadam se da sam koliko je moguće bila jasna sa pitanjima, mada je nekad teško pravilno objasniti.Voljela bih da nastavim da dojim i nadam se da me ovi problemi neće spriječiti u tome, i mogu samo reći da sve majke koje doje mogu biti presretne, ako nemaju ovakvih i sličnih problema!!! Pozdarv veliki i sretna nova godina tebi Tea i tvojoj porodici i naravno svim ostalima sve najbolje!
HVALA TI JOŠ JEDNOM I POZDRAV

Odgovor:
Hvala na cestitkama i ja Vama zelim lepu mirnu i sretnu Novu Godinu!

Mozda jednostavno ne uhvati lepo dojku pa to pravi problem cim ti se stalno vraca. Pokusaj sa promenama polozaja pri dojenju i potrudi se da lepo uhvati sto veci deo areole (tamnog dela oko bradavice).

Probaj da posle podoja izmuzes bar malo mleka i da onda stavis hladnu oblogu na mesto gde se napravio cvoric ali nemoj da je drzis duze od 15 minuta. Toliko je vise nego dovoljno. Izmlazanje nema veze sa staroscu bebe ono je jednostavno resenje za dosta problema u dojenju i moze da pomogne mamama koje imaju problem sa viskom mleka da ne bi doslo do mastitisa (upale dojke ili njenog dela) kao i mamama koje imaju manjak mleka da bi se povecala proizvodnja mleka. Znaci starost tvoje bebe nije merilo da li je potrebno ili ne izmlazati se. Mleko ce se povecati jedino ako si jako uporna i ako se posle svakog podoja izmlazas bas dosta, a ako je to samo malo da izvuces deo mlčeka koji je u tom trenutku visak onda nece.

Pred podoj stavi toplu oblogu da se lepo opuste kanali. Nemoj da smanjujes kolicinu tecnosti a ni da je povecavas vec pij uvek kada si zedna. Ja se secam da sam uvek u toku podoja imala osecaj da MORAM da popijem casu vode. Jednostavno mi je telo trazilo. Znaci nemoj na silu da pijes vodu ali nemoj sebi ni da je uskracujes, oslusni sta ti telo kaze.

Pitanje pristiglo mail-om (kako vratiti mleko)

Pitanje:

Poštovana,

Imam problem. Ako možete, molim Vas dajte mi savet.Problem je sledeći.Porodila sam se carskim rezom 27.10.2007. Tokom tri dana provedenih na intenzivnom odeljenju, masirala sam
grudi, s vremena na vreme. Dok sam stigla do svoje bebe, grudi su mi bile prepune mleka. Jedva smo uspeli moja beba i ja da se uskladimo i on je počeo lepo da sisa. I kod kuće je islo sve kako treba, jedino što nisam uspevala ručno da se iscedim. Ručnu pumpu sam kasnije dobila. Tada sam često posle dojenja praznila dojke, jer sam čula da ako su dojke prazne, napuniće se.
Samo što sam onda ostajala bez mleka već rano posle podne. Počela sam dohranjivati bebu kad mi je pedijatar rekao da beba ima manju težinu nego što bi trebalo. Počela sam dodavati bočicu
(Bebelac) posle svakog dojenja i stigla do toga da sad jedva imam par kapi mleka, grudi su mi prazne a Bebelac je glavna hrana bebe.
Najvažnije mi je da bebac ne gladuje i da lepo napreduje, ali znam da je dojenje bolje i ako ima
načina da se poveća količina mleka, bilo bi savršeno. Čula sam da postoje lekovi (ove sam našla na forumima: motilium, tametil, sintrocinon, a ove sam pročitala u jednoj knjizi: oxitocin, hloropromazin, teofilin). Dali se u Srbiji mogu nabaviti neki od ovih lekova i koje je vaše mišljenje
o njima?
Unapred hvala na odgovoru.
S poštovanjem,

Elleonora.

Odgovor:

Draga Elleonora,
Ako ti nesmeta da budemo na TI. Ja sam trostruka carica tako da znam svu proceduru posle carskog reza. Prvo gde su pogresili u bolnici je to sto ti nisu donosili bebu na podoj od pocetka. Normalno je da se grudi naglo napune mlekom negde treceg cetvrtog dana po porodjaju. Drago mi je sto si dojila bar jedno vreme. Druga njihova greska, ili je bolje reci nemarnost, je to sto nije imao ko da ti pokaze kako da se izmlazas u porodilistu ali uspela si da savladas izmlazanje pumpicom tako da si naucila ono sto je bitno. Poznajem dosta mama koje se nikada nisu izmlazale rukom ali su uspesno dojile.
Kod dojenja najvaznije je stalno stimulisanje grudi da bi se odrzavala kolicina mleka u njima. Lekovi koje pominjes postoje i u nasim apotekama. To su uglavnom lekovi kojima je sporedni efekat povecanje prolaktina u organizmu. Licno moje misljenje je da nije dobro koristiti nijedan od njih. Relaktacija je moguca i bez njihove primene i naravno mnogo zdravija nego kada se u organizam unosi bilo koja vrsta hemije.
Mozes li da mi kazes kako ti je napredovala beba?
Koliko je bila teska na rodjenju?
Tezinu sa jednim mesecom starosti i sa dva?
Kada ste poceli sa dohranom?
Koliko cesto i koje su kolicine u pitanju?
Da li uopste sisa ili ste skroz prekinuli?
Ako ste prekinuli, od kada?
Ukoliko zelis da pokusas da vratis mleko trebace ti pre svega jako mnogo strpljenja i cvrste volje i naravno podrska okoline, a pre svega ukucana. Poznato je da su mame koje su zelele to i uspele ostvariti.
Koliko se secam jos nisam pisala o relaktaciji a trebala bi.

Pitanje pristiglo mail-om (zastoj mleka)


Pitanje:
Draga Tea

Imam sina Luku, 3.5 mjeseca i presretna sam što mogu da dojim. Bilo je problema na početku sa bradavicama, ali smo ih brzo uklonili, međutim sad mi se javljaju slični problemi i mnogo sam zabrinuta? Pre par dana probudila me je bol u dojci, zapravo u dojci kao da mi je bila otvrdlina oblika šake i jako bolna.Zatim sam primjetila i oko samog kruga oko bradavice u dubini grudvice, koje nikako nisam uspijela otkloniti, a pokušavala sam i masažom i toplim oblogama, a i Luku sam stavljala na tu dojku često, ali sve bezuspješno.
Dosta sam zabrinuta, voljela bih da nastavim da dojim, ali se bojim da ne izgubim mlijeko, pošto sam počela slabije da jedem, da bi me grudi manje bolile! Ako možeš i ako imaš neko riješenje, jako ću ti biti zahvalna, inače ovo što ti činiš za ostale majke,nemože se riječima opisati, divna si.
Hvala ti mnogo, nadam se da nisam opširna! ovo mi je prvo dijete i jako sam zabrinuta. Pozdrav od Lukine mame-Marijane!

Odgovor:

Draga Marijana,
bice mi zadovoljstvo da ti pokusam pomoci, a jos vece ako uspem. Po opisu koji si mi dala najverovatnije se radi o zastoju mleka u jednom delu dojke. Ono je prouzrokovalo da taj deo otvrdne i bude bolan na dodir ili pri pokretu tela. Ono sto se moze javiti je crvenilo na tom delu dojke i cak povisena temperatura.
Sta mozes probati da uradis da ti bude lakse:

Zapušeni mlečni kanali se ispoljavaju u vidu male crvene otekline, koja je posledica zaostajanja mleka u delu dojke.
- Probaj da promeniš položaj pri dojenju. Vidi da njegova brada bude u delu gde je doslo do zastoja.

- Brushalter i druga odeća ne treba da budu tesni. Neki brushalteri pogotovo oni sa žicama mogu da vrše pritisak na jedan deo dojke čime se remeti tok mleka i može da dođe do ovakvog problema.
- Ako ti je prijatnije bez brusa onda prestanite da ga nosiš dok se stanje ne popravi.
- Nemoj nikada stiskati dojku i bradavicu sa dva prsta (kao makaze) jer to može da poremeti tok mleka.
- Ako ti to olakšava pridrži dojku sa donje strane celom šakom za vreme podoja.
- Nežno masiraj bolni deo dojke dok Luka sisa.
- Probaj da pred podoj na tom delu dojme drzis toplu oblogu a posle podoja hladnu oblogu ili list svezeg kupusa, samo nemoj da ga stavljas preko areole i bradavice.
- Probaj isto tako da se istusiras bas toplom vodom i da nezno masiras taj deo gde je doslo do zastoja.

Nemoj sebi da uskracujes hranu zbog ovog problema koji se pojavio vec nastavi normalno da jedes. Hrana je potrebna i tebi i tvojoj bebi. Ukoliko dobijes temperaturu i ako mislis da ce ti prijati mozes slobodno da popijes tabletu na bazi Paracetamola (Febricet ili Paracetamol) za spustanje temperature. Ima ga u svim apotekama. To je lek koji moze da se koristi za vreme dok se doji i u trudnoci a pomaze kod temperature i bolova.
Nisi bila opsirna i slobodno mi se javi da znam kako napredujes.

Debela ili predebela beba?

Da li beba koja se iskljucivo doji moze da bude predebela?NE.

Dugo se verovalo da je bebe koje su iskljucivo na maminom mleku, a debele gledano po tabelama ocekivane tezine beba, potrebno staviti na dijetu. Smatralo se da ce beba koja je debela izrasti u debelu osobu i da ce zbog te debljine imati problem sa raznim bolestima a pre svega dijabetesom, povisenim krvnim pritiskom i uopste problemima sa srcem i krvnim pritiskom. Medjutim zahvaljuucim napretku medicine godinama je pracen rast i razvoj beba koje su u svom ranom razvoju imale visak telesne tezine i to kako kod beba koje su bile na vestackoj tako i na prirodnoj ishrani.
I do kakvog su zakljucka dosli? Masnoce iz maminog mleka nisu ostavile nikakvu posledicu po zdravlje beba koje su bile na majcinom mleku. Jednostavno te masnoce se razlikuju od "praznih" masnoca koje se nalaze u adaptiranom mleku. Misici beba koje su sisale su bili cvrsci i jaci. Sve bebe u smojim prvim mesecima mnogo lakse dobijaju na kilazi iz prostog razloga a to je zato sto su fizicki neaktivne i sve to sto tada skupe ce lako potrositi onog trenutka kada pocnu da budu zivahniji. Zamislite samo koliko snage treba da se beba okrene ili podigne glavicu, a da ne pominjem puzanje ili hodanje. Tada se sve te zalihe istope za cas.
Veliku ulogu u tome da li ce vasa dojena beba biti krupna i debeljuskasta ima i genetika. Jednostavno neke bebe su genetski predisponirane da budu krupne i debele dok su kod nekih roditelja uobicajne mrsavice.
Nemojte da se opterecujete tezinom vase bebe sve dok je zivahna i zdrava. Doci ce i vreme kada ce se sve to jednostavno topiti i vasa beba ce postati dete koje stalno skakuce i trci.