Vazno obavestenje

Uskoro ce sve teme koje su vezane za dojenje biti premestene na novu adresu:

http://dojenje.blogspot.com/

Dva najcesca problema koja sam primetila (nemam mleka i drugi prepune dojke)

Ono sto sam do sada primetila je bas to. Zene se ili zale da nemaju mleka odnosno da su ga imale pa da je odjednom prestalo ili druga krajnost da im je mleko naglo nadoslo i da su im dojke pune i tvrde i da ih bole.
Posto se radi o dva potpuno razlicita problema moracu da se posvetim svakom od njih posebno.
Za pocetak kada "nema mleka"
Prvi period kada "nema mleka" je prvih par dana u porodilistu. Nije tacno da mleka nema. Mleka ima i ono se u prvih par dana zove kolostrum. Kolostrum je gust, zute je boje i masan. Idealan je za bebu i ima ga u dovoljnoj kolicini, bas onoliko koliko je tek rodjenoj bebi potrebno. U kolostrumu se nalazi takozvana prva vakcina za dete. Kolostrum je pun antitela iz maminog organizma koja pomazu bebi da se sretne sa spoljnim svetom i da se brani od raznih manje ili vise stetnih stvari iz njene okoline. Dovoljno je da mama bebu stavlja cesto na grudi da sisa i da na taj nacin stimulise svoje telo da pocne sa proizvodnjom mlekca za bebu. U tih prvih par dana i beba uci veoma vaznu stvar a to je kako da pravilno uhvati maminu bradavicu a zatim i da vuce mleko iz nje. Bebe to uglavnom rade instinktivno ali to ne znaci da im nije potrebno malo asistencije od strane mame ili babice koja ce pomoci da dete lepo uhvati bradavicu i sto veci deo areole (tamnog dela oko bradavice). Cesto stavljanje bebe na dojku i pustanje da sisa onoliko dugo koliko zeli ce stimulisati telo da proizvodi mleko i mleko ce se pojaviti.
Sledeci period, ili bolje receno periodi, kada mame kazu da nemaju vise mleka se desavaju u vreme naglog skoka u razvoju svake bebe. Prvi takav skok se desava negde kada je dete staro dve do tri nedelje. Sledeci je sa sest nedelja starosti pa negde oko navrsenog treceg meseca i sa sest meseci.
Ove skokove je lako primetiti jer dete koje je pre toga imalo na neki nacin redovne obroke ponovo iz cista mira pocinje da bude razdrazljivo, placljivo i trazi cesce podoje koji isto tako traju duze nego obicno. Razlog ovako cescim i duzim podojima je to sto se na taj nacin ponovo uspostavlja potraznja i ponuda. Detetu je potrebno vise mleka i ono stimulise organizam da poveca proizvodnju. Mleko vam nece nadoci istog dana kada beba pocne da trazi vise mleka. Potrebno je da prodje dan dva stimulisanja da telo adekvatno odreaguje na stimulans. U toku ova dva dana dojke ce vam izgledati stalno prazne ali nemojte da se obeshrabrite. Normalno se hranite unosite onoliko tecnosti koliko vam organizam trazi i mleko ce se pojaviti. Mamino samopouzdanje je zlata vrednio u ovakvoj situaciji.
Sta jos moze da utice na to da mleko "nestane". Davanje tecnosti bebi koja se doji, koriscenje cucli varalica, koriscenje flasica.
Beba koja se iskljucivo doji nema potrebu za dodatnom tecnoscu ni po najvecim vrucinama. Negde sam nekada procitala sledece: Zamislite majku koja zivi negde u Africi ili u Australiji u delovima zemlje sa velikim vrucinama kako doji svoje dete, a onda ga jos i poji sa vodom. Potpuno nepotrebno. Mleko u sebi ima dovoljno vode na samom pocetku podoja tako da zadovolji sve bebine potrebe za vodom.
Koriscenje cucli varalica nije preporucljivo jer se na taj nacin sprecava da beba stimulise dovoljno grudi da proizvode mleko. Posto dojke nisu stimulisane organizam pocinje da smanjuje kolicinu mleka. Jednostavno ako se zna da je kod dojenja jako vazan princip ponude i potraznje. Smanjena potraznja rezultira smanjenjem ponude.
Ista je situacija i sa flasicama. Nema stimulacije dojki.